2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Demján megmenti a nagy múltú focicsapatot?

Az FC Fehérvár helyzete egyre aggasztóbb: minap még Liga Kupa-elsőség, majd zsinórban öt vereség a bajokságban. Ráadásul a napokban az MLSZ visszavonta tőlük a licencet a felhalmozott tartozások miatt. Ám talán mégsem fellegzett be a fehérvári focinak, hi
2007. december 4. kedd 11:04 - Constantinovits Milán
Fehérvári hullámvasút

Nem megy jól a Fehérvárnak egy ideje, bár a válság csendes folyamatai sokáig észrevétlenek voltak. Emlékezetes, 2006-ban a Vasas kiverésével megszerezték első kupagyőzelmüket, és kijutottak a nemzetközi porondra, ahol első körben kazah Kairat Almaty-t még sikerült legyőzniük, de a helvét Grashoppers-szel szemben elvéreztek. Árulkodó jel volt, hogy nyáron nem erősítették a csapatukat, sőt, eladták egyik legtehetségesebb játékosukat, a román Daniel Tudort. A bajnokságban is akadozott a szekér, így megváltak a sztáredzőnek tartott Csertői Auréltől is. A téli pihenő újabb szomorú fejleményeket tartogatott, ugyanis továbbadták meghatározó csatáraikat, Sitku Illést és Horváth Ferencet.

Az anyagi gondokra megoldást jelentett egy módos helyi üzletember, Szauerwein Tivadar jelentkezése, aki végül megvette a klub üzletrészének nyolcvan százalékát. Azonban a kisebbségi tulajdonosok, főleg az AMV Kft. folyamatosan fúrták a vállalkozót, sőt bírósághoz is fordultak Szauerwein szerintük jogtalan haszonszerzése miatt. Ilyen zavaros tulajdonosi háttérrel kész csodának számított, hogy az idei szezonban a negyedik fordulót követően szárnyalásba kezdett a gárda, és feljött a dobogó második fokára. Ráadásul az első ízben megrendezett Liga-kupát is hazahozhatták a Zalaegerszeg legyűrésével.



A megváltó jön, lát és perel – az MLSZ pedig kegyetlen

A Fehérvár születése és az aranykor
A klub 1941-ben alakult, Székesfehérvári Vadásztölténygyár SK néven. 1950. március 10-én újjálapították a klubbot, Vadásztölténygyári Vasas néven. Az 1957-1958-as szezonban szerepelt a gárda előszőr az NB II-ben, míg az élvonalba tíz évvel késöbb 1967-ben jutott fel. 1968-ban átkeresztelték az egyesületet Videoton SC névre.

Az első élvonalbeli szezon nem sikerült jól, kiesett a gárda. A gárda azonban azonnal visszajutott, a s stabil élvonalbeli csapat lett, Kovács Ferenc edzősködése idején 5 év alatt 7.-nél nem lett rosszabb a klub, s az 1975/1976-os idényben a mai napig története legjobb helyezését elérve 2. helyen végzett. A sikeredző távoztával a csapat rendre lemaradt a dobogóról, s 1983-ban majdnem kiesett. A mester visszatért, s csapat elérte fénykorát. A bajnokságban harmadik helyen végzett, míg Szabó József gólkirály lett. Az UEFA Kupában a csapat kiejtette a Dukla Prahát, a PSG-t, a Partizán Belgrádot, a Manchester Unitedet és a Zseljeznicart is. A döntő első felvonására Székesfehérváron került sor, ahol 40000 néző előtt 3-0 kikaptak a spanyol Real Madridtól. A visszavágón bár bravúrt végrehajtva legyőzték jóval nevesebb riválisukat, 3-1-es összesítéssel másodikak lettek. Ez volt a magyar foci utolsó európai kupadöntője.
A tündöklést azonban gyors és nem éppen fájdalommentes bukás követte: október derekán az MLSZ büntetést helyezett kilátásba, mivel a klub nem fizette ki a 3,7 millió forintos átigazolási díjat az időközben az ausztriai Mattersburba eladott Csizmadia Csabáért. Az ultimátum szerint a szövetség fordulónként három pontot levont volna a gárdától, amíg nem rendezik a tartozást. Erre végül nem került sor, ugyanis a többségi tulajdonos Fetév-Szer Kft. vállalta a számla kiegyenlítését, így a bajnoki tabella eredményeiben nem mutatkozott meg az anyagi mélyrepülés.

A gazdasági helyzet viszont továbbra is instabil maradt, mert Szauerwein cége nem volt hajlandó a büntetésen túl semmiféle fizetési kötelezettségnek eleget tenni az AMV Kft-vel folytatott, jelenleg felfüggesztett pereskedés miatt. Marian Vlak vezetőedző már ekkor figyelmeztette a klubvezetést, hogy baj lesz, mert a labdarúgóknak tartoznak a járandóságokkal, és így egyre nehezebb lesz motiválni őket.

Az FC Fehérvár tulajdonosai a botrányos helyzet miatt válságértekezletet tartottak, ahol úgy döntöttek, hogy közösen rendezik az egyre égetőbb pénzügyi hiányt. Ezzel kicsit elkéstek, ugyanis az MLSZ november elején licenceljárást kezdeményezett a klub ellen. Kistelekiék végül múlt péntekig adtak haladékot a fehérváriaknak, hogy megküldjék részükre a nemzetközi jogszabályoknak megfelelő iratokat. Ennek azonban a klubvezetés nem tett maradéktalanul eleget, az APEH-igazolást, és a játékosok felé a tartozásmentességről szóló dokumentumokat lefelejtették a csomagból.

Az MLSZ nem kegyelmezett, és a határidő lejárta után első fokon megvonta a licencengedélyt a Fehérvártól. A tulajdonosok képviseletében Viniczai Tibor kifejtette, hogy ez a határozat azt jelenti, hogy amennyiben a klub e hét végéig sem pótolja az okmányokat, nem indulhat a tavaszi szezonban az első osztályban. Amíg azonban nem érkezik egy tehetős befektető formájában a csoda, addig nehéz elképzelni, hogy miből oldaná meg a tulajdonosi kör a jelenleg a Soproni Liga kilencedik helyén vesztegelő klub további finanszírozását.



Azt beszéli már az egész város...

Hétfő reggel azonban felröppent a hír, miszerint mégsem lesz kizárás, mivel feltűnt a várva várt megmentő, aki hajlandó befektetni az FC Fehérvárba. A füles szerint Széles Gábor, akinek lokális érdekeltségét a Videoton Holding Rt.-ben való vezérigazgatósága jelenti, a Magyar Hírlap és az Echo TV után a fociba fektet be. Hamar szárnyra kapott azonban a hír új változata, miszerint a titokzatos megmentő nem ő, hanem Magyarország leggazdagabb embere, Demján Sándor. A TriGránit Kft. alapítója azonban megkeresésünkre egyelőre nem reagált, bár a telefonon elért illetékes nem is cáfolta felvetésünket. A klubvezetés részéről senkit sem sikerült megszólaltatnunk, így csak annyi bizonyos, hogy a licencmegvonás még nincs lejátszva.

Felvetődik az a kérdés is, hogy miért érné meg egy nagy hatalmú mecénásnak a klub támogatása. A Fehérvár nem áll a kiesés szélén, ellenben a játékosok nem motiváltak, nagy adósságokat halmozott fel a klubvezetés, és az igazi sztárok is hiányoznak az együttesből. Az elmúlt évek jobb periódusai, és az idei Liga Kupa-győzelem megmutatták ugyan, hogy rendezett anyagi háttérrel a piros-kékek képesek a kiemelkedő szakmai teljesítményre, de jelenleg inkább pesszimista hangulat lengi körül a székesfehérvári stadiont. Amint megtudunk bármilyen információt a Fehérvár további sorsáról, megírjuk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását