2024. május 2. - Zsigmond

Az MSZP "szépségtapasza"

Az MSZP szerint döntően technikai módosító indítványok maradtak a jövő évi költségvetés ügyében, a Fidesz viszont úgy látja, a szocialista javaslatok "gyenge szépségtapaszt" jelentenek. Erről a 2008-as büdzsé újra megnyitott részletes vitájában esett szó
2007. december 4. kedd 11:39 - Hírextra

Szabó Lajos (MSZP) azt mondta, az újra megnyitott részletes vitára döntően pontosító indítványok, technikai korrekciók maradtak, például olyanok, amelyek a normatívák igénybevételének feltételét határozzák meg. Kiemelte: a szocialista frakció nem fog támogatni olyan módosító indítványokat, amelyeket felülről nyitott alapokhoz nyújtanak be, illetve azokat sem, amelyeknek a tartalék a forrása.
Az érdemi módosító indítványok közzé sorolta többek között a térségi integrált szakképző központi képzőhelyek finanszírozásához, a regionális támogatásokhoz, a helyi tömegközlekedés új támogatási rendszeréhez kapcsolódókat. Szabó Lajos közölte: támogatják azt a javaslatot, amely a mentőszolgálat 2008-as működésére plusz 1 milliárd forintot csoportosít át.

A kormánypárti politikus elmondta, hogy támogatni fogják azt az indítványt, amely lehetőséget ad a lakossági gázárkompenzáció kormány engedélyével történő túllépésre, azaz amennyiben nem lenne elégséges a kompenzációra rendelkezésre álló forrás, a kormány engedélyével a keret túlléphető. Az MSZP egyetért azzal, hogy a köztestületi tűzoltóságok a módosító indítvánnyal megkapott plusz 200 millió forinton felül újabb 100 millió forintot kapjanak.

Varga Mihály (Fidesz) szerint azok az intézkedések, amelyeket most hoznak, meg tovább súlyosbítják a lakosság életlehetőségeit.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy miközben a költségvetésben 112 milliárd forintról 81 milliárdra csökkentették a kompenzációt, a gázáremelésben világpiaci emelésre készülnek. Ennek a vesztesei a legkiszolgáltatottabb rétegek, a nyugdíjasok, a nagycsaládosok lesznek - tette hozzá.
A képviselő szerint a szocialisták által benyújtott módosítások "gyenge szépségtapaszt" jelentenek. Mint mondta, az Országos Mentőszolgálat támogatása jövőre nominálisan is csökken, míg az önkormányzati szférában tíz százalékkal csökkennek a normatívák. Varga Mihály hozzátette: a Fidesz az oktatás, az egészségügy, az önkormányzatok és az agrár területekre nyújt be módosító indítványokat. A fideszes politikus kitért arra, hogy a költségvetési törvényjavaslat benyújtása óta megváltoztak a feltételek, hosszan elhúzódik a gazdasági növekedés lassulása és nő az infláció.
Béki Gabriella (SZDSZ) egyes civil szervezetek támogatását javasolta növelni. A kormánypárti képviselő 30 millió forinttal több támogatást biztosítana az autisták országos szervezetének, a baptistáknak 20 millió forinttal többet, emellett a rákbetegek országos szervezeteinek támogatását is növelni javasolta. Elmondta: változtak a speciális beszerzésű gyógyszerek kiadásának szabályai, ezért ebből a fejezetből 9 milliárd forintot szeretnének átcsoportosítani, részben a gyógyszer-támogatási keretre és az összevont szakellátási keretre.

Pálinkás József (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben 25 milliárd forintot költenek digitális táblákra, nem biztosítanak forrást az egyetemeknek a szakfolyóiratok megvásárlására. Ez egymilliárd forintból megoldható lenne - jegyezte meg. Elmondta azt is, hogy a reneszánsz évre 4 milliárd forintot fordítanak, az alapkutatásokra viszont mindössze 5 milliárd forintot.

Molnár László (MSZP) egyetértett azzal a kormányzati szándékkal, amely korlátozná az önkormányzatok kötvénykibocsátását.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását