2024. március 29. - Auguszta

Kóka nem mond le

Retkes Attilát választották meg az SZDSZ elnökévé a párt rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésén vasárnap Budapesten.
2009. július 13. hétfő 07:08 - HírExtra
A pártelnöki posztért három szabad demokrata politikus: Badacsonyi Szabolcs, Retkes Attila és Weinek Leonárd indult. Közülük a szavazáson Retkes Attila 228, Badacsonyi Szabolcs 106, Weinek Leonárd pedig 72 voksot kapott.

A frissen megválasztott pártvezető Kóka Jánostól azt kérte, hogy a lehető legrövidebb időn belül mondjon le frakcióvezetői posztjáról. Kérésére ezt a küldöttgyűlés szimpátiaszavazással meg is erősítette: a többség felemelte regisztrációs kártyáját. Az új elnök kezdeményezését hosszan megtapsolták a küldöttek, többen fütyültek, és hangosan kifejezték tetszésüket.

Retkes Attila úgy fogalmazott: elérkezett a nyílt beszéd ideje, és ennek jegyében kérte Kóka János távozását.

Kóka János az MTI-nek azonban leszögezte: "Nem mondok le, és a frakció is marad". Mint mondta, eddig az előző elnök támadta sorozatosan a frakciót, ezután pedig Retkes Attila fogja, aki távozásra szólította fel a frakció több tagját is: többek között Kuncze Gábort, Pető Ivánt és Magyar Bálintot.

"Szomorúan látom azt, ami az elmúlt hetekben és a mai napon történt az SZDSZ-ben. Attól tartok, hogy a mai rendezvény hangulata, a náci video terjesztése, a lámpavasazás és Retkes Attila beszéde miatt 20 éve az SZDSZ-ben dolgozó tagok sorozatban fognak kilépni a pártból" - mondta a frakcióvezető.

"Úgy látom, hogy politikai szempontból sem történt változás. Továbbra is a frakció az egyetlen működőképes testületünk, és a válságkezelésnek is folytatódnia kell" - mondta Kóka János.

Weinek Leonárd, Zugló polgármestere - aki délelőtt még versenyben volt a pártelnöki posztért - késő délután bejelentette: kilép az SZDSZ-ből.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az elmúlt időszak párton belüli eseményei és a mai tisztújítás végeredménye alapján egyértelművé vált számára, hogy az SZDSZ-en belül sem szervezeti, sem politikai szempontból nincs esély a megújulásra.

Közölte: öncélú, egyéni vagy szűk csoportérdekeket szolgáló helyzet fenntartásában nem hajlandó részt venni, ezért lép ki a mai nappal az SZDSZ-ből.

Weinek Leonárdot - még mielőtt eljuttatta az MTI-hez a kilépéséről szóló közleményt - az SZDSZ küldöttgyűlése beválasztotta a párt teljesen megújult ügyvivői testületébe. A megválasztott ügyvivők közül ő volt az egyetlen, akit Retkes Attila nem említett azok között, akiket az ügyvivői testületben szeretne látni.

Retkes Attila az SZDSZ új elnökeként tartott első sajtótájékoztatóján arra a felvetésre, hogy támogatnák-e a Bajnai-kormányt, azt mondta, önmagában mint testületet nem, azt viszont elképzelhetőnek tartja, hogy a konkrét válságkezelő intézkedések mellé álljanak, ha azok összeegyeztethetők eszmerendszerükkel és szakpolitikájukkal.

Nyakó István MSZP-szóvivő a liberális párt küldöttgyűlésére reagálva az MTI-nek azt mondta: pártja szerint az SZDSZ tisztújítása után is a válságkezelésben felelősséget vállaló politikusok maradnak többségben az Országgyűlésben.

Az MTI által megkérdezett politológusok szerint az elnökválasztás sem oldotta meg az SZDSZ bajait, a belharcok tovább folytatódnak a kétfejűvé vált pártban, és továbbra sem lehet tudni, kihez szólnak a szabad demokraták.

Három országosan ismeretlen, súlytalan jelölt közül Retkes Attila győzött, ezzel azonban nem dőlt el az SZDSZ sorsa, továbbra sem lehet tudni, hogy a párt elkerüli-e a teljes összeomlást. Pusztán az elnökcsere nem valószínű, hogy érdemben javítani tudna a párt helyzetén, hiszen óriási a káosz - mondta Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője.

Gyulai Attila, a Political Capital szakértője szerint a tisztújítás nem a megoldás, hanem a probléma része: nem ismert nevek versengtek az elnöki posztért, a párt politikájának eddigi irányítói nem léptek előtérbe, pótmegoldások alakultak ki. A válság új tünete, hogy nem a jelöltek és a nyertes programjáról folyik a szó, hanem, hogy kik állnak mögöttük - fűzte hozzá.

A küldöttgyűlésen nem jelentek meg a párt korábbi elnökei, így sem Kuncze Gábor, sem Magyar Bálint, sem Pető Iván nem tette tiszteletét. Kóka János frakcióvezető még a rendezvény vége előtt távozott a helyszínről.

Fodor Gábor a június 7-i európai parlamenti választás után jelentette be, hogy felajánlja lemondását. Egy héttel később a párt országos tanácsának ülésén lemondott pártelnöki tisztségéről.

A héten több szabad demokrata politikus és a párt jószolgálati és etikai bizottsága is arra az álláspontra jutott, hogy szabálytalanul hívták össze a küldöttgyűlést, és megsértették a párt alapszabályát, amikor nem választottak új küldötteket.

Az SZDSZ elnökeként tartott utolsó tájékoztatóján Fodor Gábor ezzel kapcsolatban közölte, egy tarthatatlan jogi csűrés-csavarás indult el, miközben az SZDSZ jogászai szerint szabályszerűen és jogszerűen hívták össze a küldöttgyűlést, és ezt a döntést hozta meg a párt ügyvivő testülete is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. július 13. 08:36
Igaza van Kókának.Bár sajnos a frakció sem az SZDSZ-es szavazók érdekében támogatja a válságkezelést.Hanem támogatja a Fidesz programját végrehajtó Bajnait.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását