2024. május 4. - Mónika, Flórián

A Questor értékelése

A QUAESTOR Csoport vezető pénzügyi elemzői hatodik alkalommal készítették el befektetőik számára "Navigátor" című kiadványukat, amely a hazai és a nemzetközi gazdasági élet fontosabb folyamatainak elemzését tartalmazza.
2007. december 4. kedd 17:55 - Hírextra

Az elemzés értékeli a konjunkturális helyzet kilátásait a világgazdaság piacain, áttekinti a magyar gazdaság helyzetét tükröző legfontosabb számokat, és az azokat alakító folyamatokat. Részvénypiaci áttekintést nyújt a nemzetközi és a hazai helyzetről, végül értékeli a vezető magyar papírok kilátásait.

Világgazdaság

Az Egyesült Államokban a QUAESTOR pénzügyi elemzőinek várakozásai szerint a jövő év első negyedében a jelzálog- és lakáspiaci válság fokozódása várható, melynek hatásai már jelenleg is túlmutatnak a pénzügyi szektor keretein. Az amerikai jegybank kamatcsökkentései az olajárak magas szintjével párhuzamosan továbbra is fokozott kockázatot jelentenek az infláció elszabadulására nézve. A QUAESTOR szakemberei szerint az Eurozóna növekedését a várhatóan tovább erősödő euró foghatja vissza, az exportálók romló helyzetén keresztül. A kedvező inflációs folyamatok megszakadtak, és úgy tűnik, véget érhet a kedvező növekedési időszak is.

Magyar gazdaság

A QUAESTOR elemzői úgy vélik, hogy a korábban a konvergencia program által meghatározott növekedési pálya elnyújtottan valósul meg, ezért a lakossági fogyasztás várt növekedése nem indul be. A növekedés külső kockázatainak az MNB legutolsó jelentése is a kellőnél kevesebb figyelmet szentelt. Az infláció várt alakulásának megítélésekor fontos figyelembe venni azokat a kockázatokat, melyek a nyersanyagárak és az élelmiszerárak emelkedéséből, valamint a bérkiáramlásból adódnak. A fogyasztói árak emelkedése az idei évben 6,7%-os lehet. A QUAESTOR pénzügyi szakértői továbbra is fenntartják azon vélekedésüket, hogy a jegybank a szeptembertől decemberig tartó időszakban a rendelkezésére álló négy alkalomból csak egyszeri 25 bázispontos kamatcsökkentést hajt végre.

Részvénypiacok

A következő 2-3 hónapban az amerikai hitelpiaci válság, a magas olajárak, az inflációs és növekedési kockázatok, a tovább csökkenő dollár- árfolyam miatt hektikus piaci mozgásokra számíthatunk az elemzők szerint. A kockázatvállalási hajlandóság csökkenése visszafogja a korábban igen jelentős carry trade által generált többlet pénzmennyiség "bátorságát", ami jelenleg is megnyilvánul a fokozott állampapír-piaci forgalomban az Egyesült Államok tőkepiacain. Másrészt a befektetők szeméről felszálló "lila köd" mögül egyre inkább láthatóvá válnak a célpiacok (pl. Magyarország) makrogazdasági mutatói, ami óvatosságot, esetleg tőkekivonást generálhat. A Budapesti Értéktőzsdén továbbra is "nyomott árakat" eredményeznek a fentebb említett külső tőkepiaci hatások és hazai makrogazdasági körülmények. Ennek bélyegét hordozza magán az OTP és a Richter is, rajtuk kívül nincs növekedési sztori a BÉT-en. A kis kapitalizációjú papírok közül továbbra is a Rába részvényeit favorizálják a QUAESTOR elemzői.

Forrás: OTS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását