2024. május 2. - Zsigmond

A női kvóta felé

2007. december 3-án a Magyar Szocialista Párt, a Szabad Demokraták Szövetsége és a FIDESZ-MPSZ képviselői kerekasztal egyeztetést tartottak a női kvótáról.
2007. december 4. kedd 15:45 - Hírextra
A megbeszélés résztvevői egyetértettek abban, hogy nem lehet szótlanul elmenni amellett a közvélemény kutatás mellett, amely szerint a magyar lakosság 62%-a támogatta a női kvótára vonatkozó eredeti javaslatot, és a megkérdezettek 71%-a több nőt szeretne látni az Országgyűlésben. Biztató fejleményként értékelték, hogy a parlamenti képviselők több mint a fele a szavazás során támogatásáról biztosította a Sándor Klára és Magyar Bálint nevéhez fűződő kezdeményezést.

Mint ismeretes, Magyarország a nők parlamenti képviselete alapján a 27 uniós tagállam között a 26., utolsó előtti helyezéssel mindössze Máltát volt képes megelőzni. Az ENSZ pekingi nőkonferenciáján 1995-ben azt tűzték ki célul, hogy a nők aránya legkevesebb 30 százalék legyen a világ országainak törvényhozó testületeiben. Ezt azóta húsz parlamentben sikerült elérni, sajnos Magyarországon még nem. Az európai uniós tagállamok nemzeti parlamentjeiben átlagosan 24%-ban vannak nők. Az Európai Parlamentben 30%-os a női képviselet.

Az egyeztetés végén a résztvevők négypontos cselekvési tervet fogadtak el: először a női kvótáról szóló konszenzusos javaslat 3-párti elkészítése a feladat. Fontos, hogy ne látszatmegoldásokat dolgozzanak ki, hanem valódi intézkedéseket. Ezután el kell érni, hogy a jelenlegi női képviselők száma már a következő választások eredményeképpen minimum megduplázódjon. Végül, de nem utolsósorban a végső cél csak az lehet, hogy 2014-ben a listás országgyűlési képviselők fele nő legyen.
Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását