2024. május 2. - Zsigmond

A dánoknak nem kell szavazni

Nincs szükség arra, hogy Dániában népszavazást tartsanak az Unió reformszerződéséről. Ezt kedden jelentette be Koppenhágában egy jogi szakértőkből és az igazságügyi minisztérium képviselőjéből álló testület.
2007. december 4. kedd 23:01 - Hírextra

A szakemberek azzal indokolták döntésüket, hogy a reformszerződés nem ruház át Dánia szuverenitását érintő jogokat az Európai Unióra, tehát az alkotmány 20. cikkelyét sem sérti, így nincs szükség referendumra.

Korábban Anders Fogh Rasmussen kormányfő azt mondta: szerinte nem kell a reformszerződésről népszavazást tartani. A miniszterelnök ugyanakkor kedden kijelentette: december 11-én hozza nyilvánosságra, hogy lesz-e vagy sem népszavazás az országban. A dánok többsége voksolna a reformszerződésről. És a közvélemény-kutatási adatok szerint a szavazók többsége nemet mondana a dokumentumra.

A reformszerződés hivatott kiváltani az Unió alkotmányos szerződését, amelyre Hollandia és Franciaország népszavazáson mondott nemet. A tagállamok egy időre félretették az alkotmány ügyét, végül pedig abban állapodtak meg, hogy reformszerződést hoznak létre. Ebben megmaradnak az alkotmány legfontosabb elemei. Az alkotmányt azért hozták létre, hogy megreformálják az Unió működését. A szabályokat ugyanis 6 tagállamra határozták meg, 2007 január elsején pedig 27 tagúra bővült az EU.

A reformszerződésről egyedül Írországban kötelező referendumot tartani.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását