2024. május 2. - Zsigmond

Nagyszabású kiállítás Warholról

Andy Warhol önarcképeiből és a pályatársai által élete különböző szakaszaiban róla készített portrékból nyílt nagyszabású kiállítás Madridban a Casa Encedidában.
2007. december 3. hétfő 21:03 - Hírextra

A "Warhol Warholról" című tárlat, amely 2008. január 20-ig lesz nyitva, híres és eddig nyilvánosság elé nem került képekkel próbálja az amúgy is rendkívül összetett személyiségű pop-art művészt újabb oldalairól bemutatni. Mint Estrella de Diego, a kiállítás biztosa elmondta, célja, hogy "egy olyan sokrétű személyiség önéletrajzát mutassák be, aki másokban tükröződik, és aki nélkül nehezen lehetne megérteni a 20. század utolsó harmadának művészeti történéseit."

A különböző fotók egy részét maga Warhol készítette saját magáról, de megörökítették őt olyan híres fotográfusok, mint Robert Mapplethorpe, Christopher Makos vagy Cecil Beadon. Bemutatják azokat a felvételeket, amelyeken Richard Avedon kamerájs előtt Warhol szégyenkezés nélkül mutatta be azokat a sebhelyeket, amelyek Valerie Solanas 1968-ban ellene elkövetett merénylete után maradtak a testén.

Máskor a művész önmagán kísérletezett: az 1980-as évek elején például többször is nőnek öltözve örökíttette meg magát.

A tárlaton azért nemcsak maga Warhol látható, hanem néhány híres személyről készült alkotása is, például a Mick Jaggerről 1975-ben készült portréja, valamint Jackie Onassisról, Marilyn Monroe-ról és Liz Taylorról készült sorozata.

A Casa Encendida udvarán elhelyeztek egy fénykép-automatát, ahol a kiállítás látogatói megörökíthetik saját magukat úgy, ahogyan annak idején Warhol is tette számtalan esetben. Így beleélhetik magukat a művész leghíresebb alapelvébe: "Mindenkinek joga van 15 perc hírnévre".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását