2024. április 29. - Péter

EBESZ: állampárti szavazás Oroszországban

A hétvégén tartott orosz parlamenti választás nem felelt meg az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) előírásainak - mondta az EBESZ megfigyelő csoportjának vezetője Moszkvában hétfőn. Goran Lennmarker az állam és egy parlamenti párt össz
2007. december 3. hétfő 15:47 - Hírextra
A Lennmarkerrel közös sajtótájékoztatón az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése nevében Luc van den Brande azt mondta, hogy egyetért az EBESZ megfigyelőinek bírálatával. "Reméljük, hogy ugyanezek a hibák nem ismétlődnek meg a márciusi orosz elnökválasztáson." - tette hozzá.

Az Európai Unió végrehajtó szerve, az Európai Bizottság később alkot véleményt a vasárnapi orosz választások demokratikusságáról, ehhez több forrásból kíván jelentéseket kapni - jelentette be az Európai Bizottság szóvivője hétfőn.

Németország szerint nem volt szabad és igazságos az orosz parlamenti választás. Az ellenzéki pártokat, az állampolgári jogokat, a véleménynyilvánítás szabadságát és a sajtószabadságot is korlátozták az orosz parlamenti választás és a kampány alatt - mondta a német kormány szóvivője hétfőn.

Valdas Adamkus, az egykori szovjet tagállam, Litvánia elnöke szintén a választások demokratikusságának megsértését állapította meg. Senki sem lepődött meg az eredményen - tette hozzá a litván államfő.

Korábban orosz ellenzéki képviselőjelöltek és a választásokat megfigyelő Golosz nevű orosz civil szervezet is bírálta a demokratikus választás szabályainak megsértését. Az EBESZ választásokat megfigyelő fő irodája pedig bojkottálta a vasárnapi voksolást, arra hivatkozva, hogy megfigyelői késve kaptak vízumot, és az orosz hatóságok túlságosan korlátozták volna a munkájukat.

Az orosz központi választási bizottság szerint nem történt olyan visszaélés, ami miatt meg lehetne kérdőjelezni a vasárnapi szavazás eredményét. A nyugati megfigyelők az Egyesült Államok utasítására próbálják hiteltelenné tenni az orosz választást - mondta hétfőn a központi választási bizottság.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását