2024. március 29. - Auguszta

Együtt bűnhődik a Google, a Microsoft és a Yahoo

Illegális online szerencsejáték reklámozásáért fizet büntetést a Google, a Microsoft és a Yahoo. A három informatikai óriásvállalat összesen 31,5 millió dollárt (5,5 milliárd forint) fizet, és leállítják a sportfogadást és más online szerencsejátékot néps
2007. december 20. csütörtök 14:47 - Hírextra

Az ügyészség az Adóhivatal (IRS) és a Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) szakértőivel együtt 2000 óta vizsgálja az ügyet. A cégekkel másfél éven keresztül tárgyaltak a büntetésről.

"Az online szerencsejáték rendkívül jövedelmező üzlet és rengeteg pénz jut marketingre" - mondta Hanaway. "A megállapodásnak óriási hatása lesz, hiszen mind a három cég a legnagyobb internetes vállalkozások közé tartozik."

A kialkudott összeg legnagyobb részét, 21 millió dollárt a Microsoft Corp. fizeti. Ebből 4,5 millió a bírság, 7,5 milliót pedig egy gyermekalapítvány számlájára utalnak át. A maradék 9 millióból közérdekű reklámkampányt szerveznek. A 2008-ban induló hároméves kampány célja az internetezők - különösen a fiatal felhasználók - felvilágosítása arról, hogy az online szerencsejáték illegális.
A Microsoft négy éve nem hirdet weboldalakat, amelyeken tiltott szerencsejáték folyik, és "a megállapodás hűen tükrözi az elkötelezettségünket a biztonságos internetezésért" - áll a cég közleményében. "Reméljük, hogy a felvilágosító kampányunk még azelőtt meggyőzi a fiatalokat az online hazárdjáték helytelenségéről, mielőtt kipróbálnák."

A Yahoo Inc.-re jutó 7,5 millió dollárból 3 millió a büntetés, 4,5 millióból pedig ugyancsak három éven át tartó kampány indul az internetes szerencsejáték ellen. A Yahoo már évek óta nem fogad be a kifogásolt típusba tartozó hirdetéseket, "az ügyészséggel pedig teljes mértékben együttműködtünk. E közös munka eredménye a mostani megállapodás" - áll a cég szóvivőjének közleményében.
A Google Inc. 3 millió dollárt fizet, a napi átlag 11 millió dollárra rúgó nyereség felét sem. "Semmi törvénybe ütközőt nem tettünk soha, az igazságügyi minisztérium azonban felhívta a figyelmünket, hogy az online fogadás illegális az Egyesült Államokban, ebből következően pedig helytelen az ezt népszerűsítő hirdetések közzététele" - nyilatkozott a Google szóvivője. "Cégünk 2004 áprilisában önként, saját elhatározásból leállította az ilyen hirdetéseket, amelyekből egyébként a reklámbevételünknek csak a töredéke származott."

A durván évi 6 milliárd dollárt megmozgató online játékszervezési üzlet felszámolásáért folytatott küzdelemben hosszú ideje Catherine Hanaway St. Louis-i hivatala jár az élen. Tavaly például eljárást indítottak a BetOnSports brit online fogadóiroda ellen csalás, zsarolás, pénzmosás és tiltott szerencsejáték szervezésének gyanúja miatt. Több milliárd dollárt zároltak a vállalat számláján, a cégvezetők pedig bűnösnek mondták magukat a még nem lezárult perben. "Azt gondolom, hogy a hivatalomnál indult eljárásoknak mérséklő hatása van az online szerencsejátékra" - nyilatkozott az államügyész.

A hatóságok különben sokáig egy hatvanas évekbeli jogszabályra hivatkoztak, amely tiltja a telefonos fogadásszervezést. Ennek a hatályát terjesztették ki az internetre, majd tavaly októberben új törvényt írt alá George W Bush elnök, amely már külön az online szerencsejátékot tiltja. A legtöbb nagy cég - például a brit Sportingbet, a világ legnagyobb internetes fogadóirodája - ezután villámgyorsan kivonult az amerikai piacról.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását