2024. április 26. - Ervin

Szól a rádió

Ma nemcsak az AIDS ellenes küzdelem napja van, de a magyar rádiózásé is. 1925. december 1-én este 8 órakor indult el a rendszeres rádiós műsorszórás Budapesten, ennek emlékére ünnepeljük a magyar rádiózást e napon. Boldog 82. születésnapot!
2007. december 1. szombat 20:13 - Pálfi Rita

Mint, ahogy azt az LGT slágeréből is megtudhattuk a rádió kezdeti éveiben műsor gyanánt az is megfelelt, „ha Marcal János segédtiszt egy nótát énekelt” manapság ennél lényegesen bonyolultabb a rádiók helyzete Magyarországon.

A kereskedelmi rádiók az utóbbi pár évben igencsak elkényelmesedtek, így valószínűleg a 2007-es év nem tartózik majd a kedvenceik közé. Elkezdődött ugyanis egy olyan folyamat, amit a zenekedvelő rádióhallgatók régóta vártak: a zenei műsorok egyre szélesebb skálából válogatnak előadókat és stílusokat, megbolydult a rádiókban hallható zenék állóvize.

Minden hallgatónak jár egy rádió!

Idézetek a rádióról (részletek)
Babits Mihály: Rádió

Ülj a rádió elé, s forgasd lassan a tárcsát;
a hangok tolonganak minden kis vonal között, milliméterek
milliméterein, és minduntalan fölhangzik a fütty -- a csúnyahangú
rigó füttye, aki a Rádióban lakik. Új fütty és új hang -- óh ezek
az eltévedt Hangok a térben, melyeket alig megtaláltunk, már újra
elveszítünk, mint egy emléket, -- ezek az elszabadult hangok, kik
kiszállva messze színházaik kupolái alól, mint elsuhant lelkek,
különös halhatatlanságukban valami térbeli örökkévalóságba röpülnek
némán, csak egy-egy pillanatra csöngve bele itt-ott egy önfeledt
fülbe, mint egy régholt költő éneke!`

Nyers: Rádióbarátság

Tudod, a rádió barátságos velünk, vele kerek az életünk.
Aki az éteren beszél, úgy kell nekünk. Na, az a mi emberünk.
Hiszen évek óta már ugyanúgy szeret talán. Meg én is
odavagyok a hangodért, oda minden bókodért, de te meg
ugyanúgy nevetsz nekem, ahogy én, ha értem a viccet.

Ha veled egyetértek, nagy baj nem érhet, a tömeg is így szeret.
Tudom, az információ meg pénz lehet. Na, ide a híreket!
Ahogy évek óta már figyelem a fõ irányt, s követlek,
Ugyanazok a vicceim, meg a példaképeim, sõt
Ugyanolyan a nézetem, amilyet Ti formáltok nekem.

Minden hallgatónak jár egy rádió!(Csak a miénk a jó)
(tudod a) A legtöbb földi jónál jobb egy jó adó

Kosztolányi Dezső: Negyven pillanatkép

12. Rádió

Beh titkos is volt a másik szobából
egykor a kedves "messze" hangja.
Most nincs titok és messzeség, lejárt már
a régi ábránd úri rangja.
Mily józanul kong pesti rádiómba
a `Westminster Abbey` harangja.
Köszönhető ez egyrészt annak az örvendetes ténynek, hogy megjelentek Magyarországon is az egyes zenei stílusokra épülő rádióadók. Ma már van milyen állomásra tekerni a jazz kedvelőinek, azoknak is, akik a fekete zenét részesítik előnyben, de már a rockereknek sem kell hiányt szenvedniük a hullámsávok világában.

Bár a nyolcvanas évek egyik legsikeresebb dalának tanúsága szerint a videó (televízió) megjelenése ártott a rádiónak – és ez igaz is valamilyen szinten –, azért színvonalas, jó rádióműsorra és zenei válogatásra ma is szükség van. A rádiózás kora nem járt le, csak átalakult. 

Sokaknak vigaszt nyújthat, amennyiben nem találja egyik frekvencián sem a saját „adását”, az interneten még szélesebb spektrumon válogathat, sőt van olyan lehetőség is, hogy bejelöljük egy adott oldalon, hogy milyen előadókat kedvelünk és tőlük és hozzájuk hasonló előadóktól hallunk dalokat. Adásunkat magunknak szerkeszthetjük, minden számot véleményezhetünk, így ami egyszer nem tesztett, azt már nem kell újra hallgatnunk.

De a rádiózás (élete) nemcsak reklám és zene

Sajnos egyre ritkábbak a műsorok, és hiába megy jó zene a reklámok között, vagy mond jókat a műsorvezető, azért hiányérzete van az embernek. Nem kell minden rádiónak minden órában ontania magából a beszélgetős műsorokat, vagy a közvetítéseket, vagy akár a Szabó családokat. De igény mindenféleképpen van a rádiós műsorkészítésre, sokszor csak a bátorság hiányzik. Persze ma is vannak értékelhető műsorok, csak kihalófélben.

Hullámzó kedélyek

Ilyen szempontból kifejezetten rossz példával járhat elől az a tény, hogy egy közszolgálati rádiónak mennyivel megnőtt a hallgatottsága, miután kiírtotta az eféle műsorokat a programjából és helyébe csak zenés műsorokat helyezett. Természetesen ehhez az is kellett, hogy a zenei válogatás ennyire alapos, és hiánypótló jellegű legyen. De csak azért, mert a csalódott rádióhallgatók még nem égetnek rádiókészülékeket köztereken, még egy rádiós se gondolja, hogy nem esne jól néha egy kis rádiókabaré vagy sportközvetítés. Vagy akármi.

El kéne kerülni azt a téves hozzáállást, ami sokszor a sajtónak is árt - a magyar televíziózásról nem is beszélve (és a belpolitikát nem is említsük) -, hogy bizonyos értékálló dolgokat azért nem készítünk, mert nincs rá igény. Persze, ha csak sült krumplit és hamburgert kapok ebédre azt is megeszem, de biztos, hogy ha választhatnék, akkor inkább egy Csáky rostélyosra (tojásos lecsós hús) adnám le a voksomat. Nem az igényeket kéne lealacsonyítani, hanem teremteni, bátorítani kellene őket. Lehetne merni lépni bátran előre, tartalmas műsorokat készíteni és hinni abban, hogy lesznek rá (rádió)vevők. Közszolgálati és kereskedelmi szinten egyaránt.

Mindenesetre vannak országos és fővárosi szinten támogatandó próbálkozások: egyre több emberre érvényes, hogyha keresi megtalálhatja, ami fülének ingere. És ha éppen nem azt hallja, amit szeretne? Ha már a Locomotív GT dalával indítottunk, zárjanak is ők a rádióról szóló, máig érvényes idézetükkel: „Ha nem tetszik, hát kikapcsolható.”

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását