2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Kivégzést követelnek

Ezrek tüntettek pénteken a szudáni főváros, Kartúm főterén Gillian Gibbons tanárnő kivégzését követelve. Eközben Londonból az egyetlen muzulmán brit felsőházi tag, Lord Nazir Ahmed elindult Szudánba, hogy elérje a 15 napos börtönbüntetésre ítélt tanárnő k
2007. december 1. szombat 07:33 - Hírextra
Gibbonst Mohamed megsértésével vádolják, miután tanítványai a prófétáról nevezték el az osztály játékmaciját. Az 54 éves nő büntetésébe beleszámít az előzetes letartóztatásban töltött 5 nap is, így Gillian Gibbonsnak csak tíz napot kell börtönben maradnia. Gibbonst arra is kötelezte a bíróság, hogy szabadulása után azonnal hagyja el az afrikai országot.

Gibbons 25 éves fia, John a Daily Mail című lapnak elmondta: sokkolta a büntetés híre, ugyanakkor nem szeretné, ha az ügyet a muzulmánok elleni hangulatkeltésre használná fel bárki is. Gordon Brown miniszterelnök telefonon tart kapcsolatot a családdal.

A csütörtökön meghozott ítéletet brit politikusok és vallási vezetők azonnal bírálták. David Milliband külügyminiszter rendkivüli csalódásának adott hangot és berendelte a szudáni nagykövetet, magyarázatot követelve.

Muhammad Abdul Bari, a brit muzulmánok tanácsának vezetője szerint józan paraszti ésszel kellett volna megoldani az ügyet, amelyet a szudáni hatóságok "túlreagáltak". Gibbonst nem kellett volna letartóztatni, elítélni pedig még kevésbé. Az Amnesty International emberi jogi csoport a tanárnő azonnali szabadonbocsátását követeli, Mike Blakemore szóvívő szerint az ítélet az igazságszolgáltatás megcsúfolása.

Rowan Williams, az anglikán egyház vezetője elmondta: semmiféle mentséget nem talál az ítéletre, amely abszurd és nem áll arányban az elkövetett kis hibával, valamint nem tesz jó szolgálatot a szudáni kormánynak sem.

A pénteki brit lapok többsége dühösen és értetlenül fogadta az ítéletet, de hangsúlyozta: Gillian Gibbons legalább megúszta a nyilvános botozást. A szudáni börtönkörülmények az újságok első oldalára kerültek, az Omduman női fegyház leírásánál a "pokoli" jelző a leggyakoribb. A börtönben nincsenek ágyak, fertőzött az ivóvíz és szinte ehetetlen a koszt.

A Daily Mail aláírásgyűjtésbe kezdett Gibbons kiszabadítása érdekében.

Az Economist című lap rámutat, hogy az ügy része szudáni kormány a nyugat-ellenes politikájának, cserébe a dárfúri válság bírálatáért. Az Independent című újság szerint a nyugat hozzáállása a szudáni "héják" malmára hajtja a vizet. A Telegraph úgy véli: az ítélet csak tovább rontja az ország Dárfúr miatt megromlott hírét.

Az ENSZ nemzetközi békefenntartók bevetését tervezi a polgárháború sújtotta a nyugat-szudáni Dárfúrban, ahol 2003 óta több mint 200 ezer ember vesztette életét és több mint 2 millióan váltak földönfutóvá. A szudáni kormány ellenzi a lépést.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását