2024. április 25. - Márk

Szerda esti láz

Az egészségbiztosítás átalakításáról szóló legutóbbi koalíciós egyeztetésen közel jutottak a megegyezéshez a kormánypártok; a kompromisszumos javaslatok hétfőn kerülnek a két frakció elé - ezt mind az MSZP, mind az SZDSZ képviselője megerősítette az MTI-n
2007. november 30. péntek 07:44 - Hírextra
Az egészségbiztosítás átalakításáról szóló szerda esti koalíciós egyeztetésen kompromisszumos megoldás született, és közel jutottak a megegyezéshez a kormánypártok - mondta az MTI-nek Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője. A megbeszélésen a szocialisták részéről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Veres János pénzügyminiszter, Lendvai Ildikó, Kökény Mihály és Vojnik Mária vett részt, míg az SZDSZ-t többek között Horváth Ágnes egészségügyi miniszter és Horn Gábor képviselte. Az MR1-Kossuth Rádiónak Horn Gábor (SZDSZ) azt mondta: a szerdai egyeztetésen minden nyitott kérdést rendeztek. Mint mondta, fel sem merült, hogy a törvényjavaslatot visszavonják, vagy esetleg elhalasszák a szavazást róla.

Vojnik Mária, az MSZP szakpolitikusa elmondta: vasárnap összeülnek a párt költségvetési, egészségügyi, gazdasági, önkormányzati és közjogi munkacsoportjának tagjai. Ezen az ülésen a résztvevők javaslatot tesznek az MSZP-frakciónak, hogy az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványok közül melyek a támogathatóak, illetve melyek az elvetendőek. Hozzátette: a hétfői frakcióülésen - amelyen részt vesz Gyurcsány Ferenc pártelnök, miniszterelnök is - beszámolnak a szerda esti koalíciós egyeztetésről. Az eddig sem volt titok - mondta Vojnik Mária -, hogy a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát a frakció úgy fogadta el, hogy öt pontban politikai egyeztetést tartott szükségesnek. "Ezeket az egyeztetéseket lefolytattuk, véleményünk szerint eredményesen, ezt azonban a frakciónak jóvá kell hagynia" - mondta Vojnik Mária.

Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke korábban úgy nyilatkozott: az összes módosító indítvány "igen szerény" része az, amelynek esetében politikai egyeztetésre van szükség. Ezek közé sorolta a pénztárirányítás, a menedzsment jogok, illetve az Országos Egészségbiztosítási Pénztár utódszervezetének felügyeletével kapcsolatos kérdéseket, valamint az alapítással, a tőkekövetelményekkel kapcsolatos néhány kérdést. Hozzáfűzte: ezek olyan területek, amelyek valamilyen szinten érintik a koalíciós megállapodást, ezért a pártelnökök részvétele is szükséges az egyeztetésen.

Az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvényjavaslat tárgyalását november 14-én kezdte meg az Országgyűlés; december 3-án, hétfőn folytatják le a részletes vitát, a tervek szerint december 10-én szavaznak a módosító javaslatokról és 17-én lesz a zárószavazás.
A törvényjavaslat szerint jövő januárban 22 egészségbiztosítási pénztárt hoz létre az állam, és ezek kisebbségi tulajdonrészét vásárolhatják meg a magánbefektetők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását