2024. április 26. - Ervin

Finn karácsony

A finn karácsony gyökerei a pogány időkbe nyúlnak vissza: a joulupukki szóösszetétel karácsonyi bakot jelent. A pukki valójában egy férfi volt, aki szarvat, nyírfakéreg álarcot, kifordított subát magára véve - a sámán hagyományok szerint - bakká változott
2007. november 30. péntek 17:36 - Hírextra
Így járt házról-házra Pukki, és ijesztgette a gyerekeket. Aki jó volt, az ajándékot kapott, aki rossz, az virgácsot. Minden házban megkínálták azonban jóféle inni- és ennivalókkal.
Az a Joulupukki tehát egészen másmilyen volt, mint a piros ruhás, fehérszakállas Santa Claus, akit ma mindenki ismer.

A finn gyerekek ma is félnek egy kicsit a Mikulástól, mert 2007-ben ugyanúgy feladatai közé tartozik, mint hajdanán, hogy megkérdezze, rendesen viselkedtek-e az év folyamán. Másként nem jár az ajándék.

A karácsonyi készülődés elején tartják a vidám pikkujoulut, azaz kiskarácsonyt, amelyet barátok és kollégák társaságában ünnepelnek.

A szent napokat azonban a családdal és a távolabbi rokonokkal töltik az otthon békéjében. Ehhez hozzátartozik a hagyományos menü, a karácsonyi szaunázás, az istentisztelet és a közös fadíszítés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását