2024. május 4. - Mónika, Flórián

A legjobb hétbe kell kerülni!

Vasárnap kezdődik Franciaországban a 18. női kézilabda világbajnokság. Válogatottunk két éve Oroszországban harmadik volt, négy éve Horvátországban második. Most a minimális cél a legjobb hétbe kerülés, ennél rosszabb eredmény következtében ugyanis lemond
2007. november 30. péntek 10:22 - Pór Károly

A 24 résztvevő csapat hat négycsapatos csoportban kezdi a küzdelmeket, és minden csoportból az első két helyezett fog továbbjutni a két hatcsapatos középdöntőcsoport valamelyikébe. Újításnak számít, hogy innét nem az első két, hanem a csoportok első négy helyén végző együttes kerül az egyenes kieséses szakaszba. Ez annyit jelent, hogy a második csoportkört nem rögtön követi az elődöntő, mint két éve, hanem előtte még egy negyeddöntőt is kell játszani.

A világbajnokság győztese automatikusan kvalifikálja magát a 2008-as olimpiára is. Amennyiben olyan csapat nyerne, amely már biztos résztvevője az olimpiának (ezek jelenleg: Kína, Norvégia, Kazahsztán, Brazília), akkor a legjobb még nem kijutó csapaté a szabad olimpiai hely. Erről a világbajnokságról az ezt követő hat, még olimpiai kvótát nem szerzett válogatott juthat ki Pekingbe, ők ugyanis egy olimpiai kvalifikációs tornán vehetnek részt, melynek megrendezésére pályázhatnak a selejtezőre kényszerülő csapatok.

A mieink Spanyolországgal, Kongóval és Japánnal találkoznak majd csoportjukban. Japánnal eddig 12-szer találkozott a magyar válogatott, és mindannyiszor győzött is. Kongó ellen háromból, három győzelem a mérlegünk, míg Spanyolországtól nyolc győzelem mellett háromszor kikaptunk. Ez a csoport papíron nem okozhat gondot Görbiczék számára, a folytatásban azonban már olyan ellenfelek várhatnak rájuk, mint az athéni olimpián ezüstérmes Dél-Korea, az elmúlt világbajnokságon második Románia – Bradeanuék éppen minket vertek akkor a négy között – vagy az a Németország, amelytől kikaptunk a tavalyi Európa bajnokságon. – Az esélyekről Németh András szövetségi kapitánnyal beszélgettünk.

Milyen formában van a csapat? Hogyan sikerült a felkészülés?

A magyar keret

Kapusok: Herr Orsolya, Pálinger Katalin
Mezőnyjátékosok: Ferling Bernadett, Vérten Orsolya, Mehlmann Ibolya, Tomori Zsuzsa, Kirsner Erika, Szucsánszki Zita, Borbás Rita, Hornyák Ágnes, Görbicz Anita, Kovacsicz Mónika, Tóth Tímea, Szamoránsky Piroska, Szűcs Gabriella, Balogh Beatrix

A magyar csapat az E csoportba került, melynek mérkőzéseit Nimes-ben rendezik. A mérkőzések időpontjai:
2007. december 2. Spanyolország – Kongó, Magyarország – Japán 2007. december 3. Kongó – Magyarország, Japán – Spanyolország  2007. december 4. Japán – Kongó, Magyarország – Spanyolország.

Azt a munkát, amit elterveztünk el is végeztük, de nagyon rövid idő állt a csapat rendelkezésére a felkészülésre, ezért nehéz bármit mondani a formáról. Ez egy hosszú verseny, és én abban bízom, hogy, amikor nagyon kell akkor megfelelő formában leszünk.

Mit tudunk a leendő ellenfelekről? Van-e sötét ló a csoportunkban?

Kongóról nincs anyagunk, de azt gondolom ők lesznek a leggyengébbek a csoportban. Japánról sok információnk van így nem okozhat gondot a felkészülés, míg Spanyolországot két meccsen is láthatjuk már mire velük játszunk, ezért addigra tisztába leszünk vele, hogy mire képesek. A cél itt egyértelműen a csoportelsőség.

Mire számít a folytatásban? Úgy tűnik, hogy a mi águnk könnyebb, mint a másik.

Az a lényeg, hogy a középdöntő során a legjobb négyben végezzünk. Akkor bejutunk a legjobb nyolcba, ott pedig már bárkivel is kerülünk össze nagyon nehéz meccsre számíthatunk, hiszen jöhetnek a házigazda franciák, a világbajnok oroszok, vagy akár az Európa bajnok norvégok is. Viszont, addig is találkozhatunk erős ellenfelekkel, mire eljutunk odáig, gondolok például a románokra, vagy a németekre. Látszólag valóban erősebbnek tűnik a másik ág, de például a franciák azért akartak az erősebb ágra kerülni, hogy aztán a nyolc között könnyebb ellenfelet kapjanak. Szóval nem egyértelmű, hogy melyik ággal jár jobban egy csapat.

Görbicz Anitát tavaly a világ legjobb játékosának választották, Tóth Tímea pedig a legeredményesebb játékosok között van az idei Bajnokok Ligájában. Lesz-e a miénk a világ legjobb csapta?

Hát az azért talán túlzás lenne, ettől még nem leszünk a világ legjobb csapata, és Görbiczhez, Tóthoz hasonló jó játékosokból azért még van egy pár más csapatokban is.

Mi kellene ahhoz, hogy a legjobbak legyünk?

Több játékos, mert azt azért nyugodtan kimondhatjuk, hogy kevés klasszisunk van.

Melyek a hiányposztok?

Jobbátlövőben csak Mehlmannt tudjuk felvonultatni, és jobbszélen, valamint beállóban is szeretném, ha erősebbek tudnánk lenni.

Kik azok a játékosok a magyar csapatból, akik igazán nagyot „robbanthatnak” ezen a világbajnokságon?

Tóth Tímea és Mehlmann Ibolya nagyot alakíthat meglátásom szerint. Egy lépcsővel hátrébb pedig Szucsánszki válhat elismert játékossá a világbajnokság során, tehát azért vannak játékosok, akikre építhetünk.

Sérülések mennyire hátráltatták a felkészülést?

Egyedül Mehlmann Ibolyának voltak problémái, de a világbajnoki szereplése nem forog veszélyben.

Milyen helyezéssel lenne elégedett?

Az alapvető cél a 1-7. helyezés valamelyikének megszerzése, mert csak így van esély az olimpiai szereplésre. Nagyon nehéz viszont előre jóslatokba bocsátkozni, mert az új lebonyolítási rendszerből adódóan nagyon sok minden múlhat egyetlen meccsen, a negyeddöntőn. Lehet olyan csapat, amelyik négy meccset nyer sorozatban, de a negyeddöntőt elveszíti, és így nem kerül a legjobbak közé, de megtörténhet az is, hogy három vereség után a negyeddöntőben nyer egy csapat, és ott lesz a legjobb négyben. Ezért nem tarom szerencsésnek ezt az új rendszert, de mindet el fogunk követni azért, hogy olyan helyezést érjünk el, amivel még jogot szerezhetünk az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételre.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását