2024. március 29. - Auguszta

Orbán és Gyurcsány a legkarakteresebb

A magyar választók többsége úgy gondolja, hogy korruptak az ország vezetői, nem szavahihetőek és nincs köztük olyan, akire azt lehetne mondani: erkölcsös - ez derült ki a Political Capital és a Capital Resarch friss felmérésből. A kutatás szerint Gyurcsán
2007. november 29. csütörtök 14:27 - Hírextra
A felmérés készítői 800 felnőtt véleményét kérték ki a politikusokról október első felében. Mindenkit személyesen kérdeztek meg egy új módszerrel. Ennek lényege, hogy a politikusokat hétköznapi szituációkat helyettesítették, és így vizsgálták meg a róluk kialakult képet. Például arról kérdezték a választókat, szerintük az adott politikus jó-e logikai játékokban, vagy engedne-e a csempészeknek, ha vámtiszt lenne.

A válaszadók szerint erkölcsös politikus nincs ugyan itthon, de ettől még végezhetik jól a munkájukat. Egyharmaduk gondolja úgy, hogy nincs olyan politikus, aki nem él vissza hatalmával. A legtöbb megkérdezett Sólyom László államfőre és Dávid Ibolyára, az MDF elnökére mondta azt, hogy soha nem engednének a csempészeknek, ha vámtisztek lennének.

A felmérésben résztvevők Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet sorolták az agresszív, férfias, mozgósítani képes vezetők közé. Rokonszenvesnek, integratívnak és empatikusnak tartják Dávid Ibolyát, Szili Katalint illetve Sólyom Lászlót. Szerintük Kósa Lajos, Rogán Antal és Pokorni Zoltán rokonszenves, de nem karakteres politikusok. A nem közkedvelt, szürke politikusok közé sorolták Navracsics Tibort, Kiss Pétert, Szekeres Imrét és Kóka Jánost.

A kutatás szerint a szavazók 40 százaléka gondolja úgy, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő jó lehet logikai játékokban. Orbán Viktor Fidesz-elnöknél ez az arány 36 százalékos. Mindkét vezető imázsát annyira hasonlónak látták a válaszadók, hogy ennek alapján alig lehetett megkülönböztetni őket egymástól. A tömegek viszont jobban hallgatnak Orbán Viktorra, mint Gyurcsány Ferencre - legalább is a megkérdeztettek 71 százaléka szerint.

Az új jobboldali politikusok közül Kósa Lajos profilja hasonló Orbán Viktoréhoz. Pokorni Zoltán a megkérdezettek szerint kevésbé karizmatikus egyéniség, viszont tisztességesebb a Fidesz többi politikusánál.

Az empatikusnak nevezett politikusok között Szili Katalint az átlagosnál becsületesebbnek tartják, viszont kevésbé jó kommunikációban. Dávid Ibolyáról mondták azt ebben a csoportban, hogy egy beszélgetéskor ő tudna leginkább érdemben hozzászólni az adott témához. A kutatás szerint az MDF elnökének van Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor után a leghatározottabb imázsa.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását