2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Marad a pint és a mérföld

Az Európai Parlament meghagyná a birodalmi mértékegységek, a pint és a mérföld használatát Nagy-Britanniának és Írországnak - döntött a testület plenáris ülésén csütörtökön Brüsszelben. Az eredeti uniós szabályozás szerint a két szigetországnak 2009-ben l
2007. november 29. csütörtök 22:49 - Hírextra

 Az EP szerint azonban a visszaváltható tejesüvegeken a jövőben is pintben szerepelhet a jelölés, és a csapolt sört sem kell majd literre mérni. A többi termék esetében viszont föl kell tüntetni a metrikus mértékegységet is.

További engedmény, hogy az utak mentén a jövőben is mérföldben jelölhetik a sebességkorlátozást, illetve a távolságokat. Ez utóbbi engedmény egyedül a britekre érvényes, hiszen az írek már évek óta kilométerben mérnek.

Az Egyesült Királyság Függetlenség Pártjának szóvivője, Gawain Towler azt mondta: "nagyon kegyes döntés, hogy megengedik nekünk azt a metrikus rendszert használni, amelyet legalább ezer éve alkalmazunk". A párt képviselői ugyanakkor igennel szavaztak az EP-ben arra, hogy a két szigetországban a jövőben is használhassák a birodalmi mértékegységeket.

Hogy a britek és az írek megtarthatják-e hagyományos mértékegységeiket, az a többi tagállamtól függ. A 25 másik országnak még jóvá kell hagynia a Parlament döntését.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását