2024. április 29. - Péter

Hosszú vita után döntés született

Egyórás vita után a Fővárosi Közgyűlés, korábbi elhatározását megerősítve, csütörtökön meghozta azokat a döntéseket, amelyekkel december végével visszakerülhet a főpolgármesteri hivatalba a városháza gondnoksági feladatait ellátó intézmény.
2007. november 29. csütörtök 17:03 - Hírextra

A szervezet alig több mint két évig működött önállóan. Nemrég a KDNP felvetése alapján, az általuk is jelzett működési anomáliák miatt, a közgyűlés döntött a szervezet visszaszervezéséről. Wertán Zsolt, a KDNP vezérszónoka egyebek közt úgy vélte, hogy nem csupán rossz működés, hanem "törvénysértések, gazdasági visszaélések" gyanúja miatt "zárják be" most gyorsan a gazdasági-műszaki ellátó szolgálatot.

Tiba Zsolt főjegyző közölte, hogy az újabb felvetéseket is kivizsgálják, és megteszik a szükséges intézkedéseket, indokolt esetben a fegyelmi elmarasztalásokat.

Egy kormánypárti szavazat hiányában először nem módosította a közgyűlés a luxusadó rendeletét. Idén 110 millió forintos bevételt remél a főváros 435 befizetés alapján. A módosítás az előterjesztés szerint alapvetően nem érinti a korábbi rendeletet. Egyebek közt a közterületek 32 százalékánál felfelé, 10 százalékánál lefelé változtatnak a besorolásokon. Néhány napirendi pont megtárgyalása után Tiba Zsolt kezdeményezésére újból szavaztak ez ügyben. A főjegyző közölte, ha csütörtökön nem dönt a közgyűlés, januártól nem tudják kivetni a luxusadót, mivel ahhoz szükség van például az értékövezetekről szóló döntésre.

Ezt követően született meg a döntés a luxusadó átalakításáról. Így jövőre már nemcsak a magánszemélyek, hanem a cégek tulajdonában lévő ingatlanok után is luxusadót kell fizetni, ha azok értéke meghaladja a 100 millió forintot. Az adó mértéke a 100 millió forint feletti összeg fél százaléka.
A döntéshez minimálisan szükséges kormánypárti vokssal 25 ezer forintban állapította meg a közgyűlés az ELMÜ-részvények eladási árát. A fővárosnak 640 ezer darab 10 ezer forintos ELMÜ-részvénye van. Ez a cég 10 százalékos tulajdonhányadát jelenti.

Hagyó Miklós (MSZP) és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettesek álláspontja szerint az önkormányzat ez évi költségvetésében elhatározott 43 milliárd forintnyi vagyoneladási bevétel elengedhetetlen a büdzsé egyensúlyához.

Bagdy Gábor (KDNP) emlékeztetett rá, hogy már év elején is az volt a véleményük, hogy megalapozatlan, "lufi" költségvetést fogadtak el. A politikus az ELMÜ-részvények alacsony piaci ára miatt hibának tartotta ezek eladását. Megjegyezte, hogy a nyáron drágábban tudták volna eladni a részvényeket. Hangsúlyozta, hogy számukra a stratégiai vagyon eladása elfogadhatatlan.
Somlyódy Csaba (MSZP) közölte, hogy a minimálár meghatározása nem azt jelenti, hogy azonnal eladják e részvényeket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását