2024. április 18. - Andrea, Ilma

Kompromisszum lehet turul-ügyben

A jövőben a XII. kerületi, sok vitát kiváltott turulszobor csak a városrész második világháborús katonai áldozatainak lenne az emlékműve, a polgári áldozatoknak pedig új emlékművet állítanának az Alkotás utca - Csörsz utca - Győri út térségében - közölte
2007. október 19. péntek 15:47 - Hírextra

A XII. kerület polgármestere az MTI-nek pénteken elmondta, hogy ezt a helyi képviselő-testület által támogatott javaslatot fővárosi képviselőként beterjesztette a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésére. "Abban bízom, hogy ez egy józan kompromisszum" lehet - tette hozzá.

A fideszes politikus emlékeztetett rá, hogy a turul, mint katonasírok szimbóluma hagyományosan létezik Magyarország legtöbb kisvárosának főterén, s Erdélyben is számos helyen megtalálható. "Ez egy abszolút vállalható szimbolika mindenki számára" - jegyezte meg. Kifejtette, hogy ezzel a megoldással "orvosolni tudják" azt a dilemmát, feszültséget, érzékenységet, ami a civil áldozatok és a turul mint szimbólum között kialakult.

A polgármester azt reméli, hogy ezzel nyugvópontra kerülhet a régóta húzódó ügy. Hangsúlyozva, hogy nem szeretne pereskedni, áldatlan jogi vitákat folytatni, mert - mint leszögezte - "ez méltatlan, leginkább ahhoz méltatlan, aminek emléket szeretnénk állítani".

A politikus úgy vélte, hogy a jelenlegi helyzetben még hosszú évekig pereskedhetnének a jogászok, "eközben azonban a lényeg vész el, az áldozatokra való tiszteletteljes emlékezés". Ezért nem tartja jó útnak a jogi huzavonát. Hozzátette: tisztességes, korrekt kompromisszumot szeretne az ügyben.

Emlékeztetett arra is, hogy a nyáron, amikor szintén napirenden volt a turulügy a Fővárosi Közgyűlésben, már majdnem átment a javaslatuk. Ha jelen lett volna minden fideszes képviselő, átment volna a javaslat - fűzte hozzá. Pokorni Zoltán hangsúlyozta, azt szeretné, "ha nem ilyen erő, hanem a belátás és a józanság döntene" ebben a kérdésben.

A közgyűlés elé benyújtott előterjesztésében, amit a képviselők pénteken kaptak meg, a politikus megállapítja, hogy a 2005-ben felavatott emlékmű szimbolikája és a talapzaton feltüntetett névsor közötti esetleges ellentmondás sajnálatos módon sok nézeteltérésre, vitára adott okot.

Ezek a viták azóta sem látszanak nyugvópontra kerülni, s emellett az emlékmű jogi helyzete is bizonytalan, mivel a felállítás jogszerűségével kapcsolatos peres eljárás jelenleg is zajlik.

Rámutatott, hogy a városrész új vezetésének múlt évi megválasztása óta feltett szándéka, hogy az áldozatok emlékéhez méltatlan politikai és jogi csatározás helyett olyan megoldást dolgozzon ki, amely a fővárosi önkormányzat számára is elfogadható. Ezzel az emlékmű jövőbeni sorsát megnyugtató módon, a leszármazottak és más érintettek érzékenységét is messzemenően tiszteletben tartva rendeznék.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását