2024. április 23. - Béla

Csökkentik az iparűzési adót

Kecskeméten az iparűzési adó 2008-tól, négy év alatt, a jelenlegi 2 százalékról 1,6 százalékra csökken. A helyi adórendelet módosításáról Kecskemét közgyűlése csütörtöki ülésén döntött.
2007. november 29. csütörtök 18:15 - Hírextra

Az adócsökkentés ösztönző hatásától azt várom, hogy további vállalkozások települnek Kecskemétre, az itt megtelepedett cégek további beruházásokat hajtanak végre - mondta Zombor Gábor (Fidesz) polgármester, a napirendi pont vitájában.

A város első embere beszámolt arról, hogy a település legnagyobb adózóival több alkalommal konzultált az elmúlt hónapokban, akik arról tájékoztatták, hogy a növekvő központi adóterhek mellett a helyi adó nagysága alapvető szemponttá vált új beruházások indításánál, és a bővítésnél.

Zombor Gábor utalt arra a felmérésre, melyben a megkérdezett helyi vállalkozások 53 százaléka nyilatkozott arról, hogy 2008-2010 között saját forrásból beruházásokat, fejlesztéseket valósít meg Kecskeméten. A tervezett beruházási költség meghaladja a 4 milliárd forintot.

Brúszel László, az MSZP önkormányzati képviselője kételyeinek adott hangot az adócsökkentés miatt, mert nem lát arra biztosítékot, hogy miből pótolja a város a négy év alatt 3,5 milliárd forint bevételkiesést.

A szocialista képviselő szerint az az elméletileg helyes következtetés, hogy az adócsökkentés bevételnövekedést eredményezhet, a mai gazdasági környezetben nem biztos, hogy realitássá is válik.

Az adócsökkentés azt jelenti, hogy négy év alatt 3,54 milliárd forint marad a Kecskeméten adózó gazdasági társaságoknál. Kecskemét iparűzési adóból származó bevétele eddig egyenletesen nőtt, 2007-ben megközelíti a 4,7 milliárd forintot, mely a város saját bevételeinek több mint negyven százalékát teszi ki.

Magyarországon a megyei jogú városok mindegyikében a maximálisan kivethető, 2 százalékos nagyságú helyi iparűzési adó van érvényben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását