2024. április 26. - Ervin

A volt nagykövet lett az elnök

Simonyi András, Magyarország korábbi washingtoni nagykövete lett a Korda Filmstúdió Igazgató Tanácsának elnöke - jelentette be Demján Sándor, a Korda Zrt. egyik tulajdonosa csütörtökön Budapesten.
2007. november 29. csütörtök 18:19 - Hírextra

Demján Sándor reményét fejezte ki, hogy Simonyi András, aki november 22-én váltotta Sokorai Istvánt az elnöki poszton, "jó nagykövete és üzletkötője lesz a stúdiónak".

Felidézte, hogy az etyeki Korda Filmstúdió megalapításához az adott ösztönzést, hogy a magyar filmtörvényt egyhangúlag fogadta el a parlament.

A magyar kultúra és Magyarország fennmaradása szempontjából a filmipar az egyik olyan kitörési pont, amely a foglalkoztatást, a kultúrát, a gazdaságot is erősítheti - vélekedett Demján Sándor, aki szerint a gazdaság mindennek az alapja, mert csak egy gazdag, fejlett ország őrizheti meg identitását a globalizációban.

Simonyi András kiemelte: nem tud elképzelni erősebb iparágat a filmiparnál, hiszen ott "összejön a tudás, a kultúra, a kreativitás, a technológia, a gazdasági szemlélet". Demján Sándorhoz hasonlóan úgy vélte: ez kitörési pont lehet Magyarország számára.

Magyarország "új arcát keresi". Legyen a filmipar ez az "új arc", legyen ez az üzenet a világnak - fogalmazott Simonyi András, hozzáfűzve, hogy a Korda Stúdió sikere az egész magyar filmipar sikere, a magyar filmművészet, a kézműipar, a színészek, a technikusok, a számítógépes szakemberek sikere.

Mint fogalmazott, a stúdiónak "mágnesnek" kell lennie, amely idevonzza a világ legjobbjait, "a sztárokat és azokat, akik a sztárok mögött vannak".

Krisán László, a Korda Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy a stúdió nevével Alexander Korda magyar származású filmrendező és producer, az iparág egyik megteremtője előtt akartak tisztelegni.
Beszámolt arról, hogy a stúdió építése jelenleg a második és harmadik fázisban tart, jövő nyárra pedig teljesen elkészül.

Andrew Vajna magyar származású, Amerikában élő producer, aki szintén a Korda Zrt. tulajdonosai közé tartozik, azt hangsúlyozta, hogy a stúdió szeretne minél több külföldi produkciót Magyarországra csábítani. Mint mondta, jelenleg négy olyan filmről tárgyalnak, amelynek forgatása a következő hat hónapban kezdődik.

Guillermo Del Toro, Oscar-díjra jelölt rendező, akinek Hellboy 2 című produkciójával nyitotta meg kapuit a Korda Filmstúdió a sajtótájékoztatón kiemelte: az etyeki stúdió a világon bárhol megállná a helyét.

A stúdió előnyének nevezte, hogy filmes emberek alakították ki és irányítják. Mint hangsúlyozta, a Korda Filmstúdió óriási lehetőség a nemzetközi filmiparnak és a magyar filmkészítőknek is.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását