2024. május 6. - Ivett, Frida

Veszélyben a Gripenek

Üzemanyaghiány miatt a Gripen vadászgépek pilótái még annyit sem repülhetnek, amennyit a 2003-ban módosított szerződés lehetővé tenne számukra, ezért veszélybe került a hajózók kiképzési programja. Miközben a kormány képtelen ellátni a gépek üzemeltetéséb
2007. november 28. szerda 08:23 - Hírextra

Még a rendelkezésre álló keretet sem tudják "kirepülni" a Gripen vadászgépekből a pilóták Kecskeméten az üzemanyag-ellátás akadozása miatt – tudta meg lapunk. Ez veszélyeztetheti a Gripen-pilóták kiképzési programját is, amely gondokat okozhat az ország légtérvédelmében.

Az alapfeladatot jelenleg ellátó MiG–29-eseket ugyanis 2009. január elsejétől tervezik felváltani a Gripenekkel, s ennek megfelelően az idén már nem is tudtak alkatrészeket vásárolni az orosz gyártmányú gépekhez. Ha nem fejeződik be idejében a pilóták kiképzése, úgy a Gripenek nem tudják az eredetileg tervezett időben átvenni a készültségi szolgálatot a MiG–29-es típustól.

Mint arról beszámoltunk, a 2003-ban módosított bérleti szerződés értelmében a svédországi átképzéssel együtt tíz év alatt 16.800 órát tölthetnek a levegőben a magyar Gripenek, amelyek pilótái ebből a keretből kénytelenek kigazdálkodni a jelenlegi kormányzat által megcélzott "misszióra telepíthető, többfeladatú" képességhez szükséges kiképzési feladatokat.

Forrás: OTS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását