2024. április 29. - Péter

40 éves az egyetlen dupla Beatles lemez

A Beatles egyetlenegyszer szánta rá magát dupla lemez készítésére. Az éppen 40 esztendeje megjelent korongnak egyszerűen The Beatles a címe, s szimpla, fehér borítója nyomán szerte a világon The White Albumként emlegették.
2008. november 18. kedd 19:20 - Hírextra
Az összesen valamivel több mint másfélórás, harminc dalt tartalmazó korong 1968. november harmadik hetében jelent meg. (Egyébként még egy Beatles-évfordulóra emlékezünk ezekben a napokban: 40 évvel ezelőtt mutatták be a Beatles Yellow Submarine című, kitűnő egész estés rajzfilmjét. A film zenei anyagát tartalmazó album 1969. januárjának eseménye.)

A The White Album felvételei 1968. május 30. és október 17. között készültek. Igazi stíluskavalkád a lemez, a hagyományos pop, a kitűnő rock and roll, a country és a blues is rányomta bélyegét a dalokra. Az eklektikus anyag némi zavart keltett a rajongók körében, noha a fiúk már a Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Banddel, minden idők legjobbnak tartott albumával és a Magical Mystery Tour középlemezzel elkezdték "szoktatni" hallgatóságukat az új hangzáshoz.

A Fehér Album nyitódala, a Back In The USSR a dupla korong egyik legnagyobb sikere, fergeteges rock and roll arról az országról, ahová végül csak Paul McCartneynak sikerült eljutnia néhány éve. Remek rock and roll a Birthday és a Helter Skelter is. A hagyományos popzenét "illusztrálja" a Glass Onion, a bugyutácska és mégis rendkívül sikeres, számtalan feldolgozást megért Ob-la-di-ob-la-da. Countrybeütésű a Bungalow Bill, a Piggies, a Racky Racoon, a Don,t Pass Me By, a Why Don,t We Do On The Road. Szép lassú számok is kerültek az albumra: a Dear Prudence, Martha My Dear, az I,m So Tired, a Blackbird, a Julia (üzenet John korán elvesztett anyjának) és a Cry, Baby Cry.

A lemez talán legjobbja, John remekműve a Yer Blues. Ezt a Rolling Stones Rock and Roll Circus című, 1968-ban készült, s a 30 évvel később bemutatott tv- filmhez is "kölcsönadta" Mick Jagger nagy örömére, s szólóéveiben is többször előadta. Ehhez a zenei világhoz közelít pszichedelikus stílusjegyekkel a Happiness Is A Warm Gun és George Harrison kitűnő szerzeménye, a While My Guitar Gently Weeps is - utóbbi Eric Clapton vendégszereplésével.

Az albumot a szakírók inkább a tagok szólóprodukciói gyűjteményének tekintették, mint közös alkotásnak. Hamar helyet talált a világ rockkincsei között: napokkal a megjelenése után a listák élére került, heteken át első volt, s 1968 végére több mint 4 millió példányt adtak el belőle. A Rolling Stone magazin a minden idők 500 legjobb albumát összegző listáján a 10. helyre sorolta, s befért a Time magazin tíz legjobbja közé is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását