2024. április 25. - Márk

Kornai az egészségügy finanszírozásáról

Nincs jó, csak kevésbé rossz megoldás az egészségügy finanszírozási kérdéseire, mert mindegyiknek megvan a maga hibája - közölte Kornai János közgazdász professzor kedden, az egészségbiztosítás finanszírozási problémáiról tartott nagykanizsai előadásában.
2007. november 28. szerda 07:44 - Hírextra

Az egészségügybe többletforrás csak akkor kerülhet, ha növekszik a GDP, a termelés, az állami központi kasszától ugyanis nem várható többlettámogatás - fogalmazta meg a professzor a Pannon Egyetem nagykanizsai kampuszán. Az egészségbiztosítás finanszírozási kérdéseit illetően kifejtette: újabb források lehetnek az önkormányzatok, a munkáltatók, a magánbefektetők és maguk a járulékfizetők.

"Tudomásul kell venni, hogy mindig mindent az embereknek kell megfizetnie, az állam nem termel jövedelmet, az egy átmenő kassza" - fogalmazott. Hozzátette: a terhek megosztása jelenleg a megoldandó probléma, mert sok a potyautas és aránylag kevés a járulékfizetők száma.

Potenciális forrásként jelölte meg a munkaadókat, amelyeknek a jelenlegi hozzájárulásukon kívül célszerű lenne külön biztosítással, üzemorvosi szolgálat megszervezésével, vagy szűrővizsgálatok finanszírozásával is plusz forrást nyújtaniuk az egészségügy számára.

Kornai János nem ért egyet azzal, hogy sokan hangulatot szítanak a magánbefektetők ellen.

"Piacgazdaságban élünk, normális, természetes és kívánatos, hogy a magántőke az egészségügyi szektorba is befektessen". Természetesnek nevezte azt is, hogy haszon reményében jelennek meg a magánbefektetők, amelyeket azonban csak kellő szakképzettség, engedély és megfelelő szakmai felügyelet mellett engedné tevékenykedni.

A közgazdász szerint a jövőben növekedni fog a lakosság egészségügyi kiadása, ezért jobb, ha ez "legális csatornák között, nyíltan, adózott formában történik, mint a rejtett fekete és szürkegazdaságban, hálapénz formájában".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását