2024. április 30. - Katalin, Kitti

Kis csizmák az ablakban

December hatodika hajnalán cipőcskék, kis csizmák sorakoznak a porták bejáratánál, hogy elhelyezhesse bennük az ajándékot a jóságos Mikulás. Virgács is dukál az édességek és más meglepetések mellé, emlékeztetve az apróságokat arra, hogy a jutalom a jóságé
2007. november 28. szerda 10:34 - Hírextra

A Mikulás-napi hagyományok köztudomásúan Szent Miklóshoz, Myra püspökéhez vezethetők vissza. Egyik csodatételéről terjedt el a jókat megjutalmazó szokása. Három lány kiházasításában segített aranyaival. Közülük az egyik éppen harisnyáját szárogatta a tűzhely kéménye alatt, amikor az adomány aranyai a kéményen keresztül egyenesen a harisnyájába hullottak. Innen ered, hogy az angolszász országokban még mindig zokniba, európaiaknál a cipőbe, csizmába hozza az ajándékot a Mikulás.

De honnan származik az egyéni ajándékokat gyűjtő puttony? S miért terjed ki a Mikulás igazságosztó tevékenysége a rosszak megbüntetésére is? Erre egy másik Szent Miklós legenda adhat magyarázatot.

Három kisgyerek indult útnak, hogy Myra híres püspöke áldásában részesüljön. Amikor rájuk esteledett, egy fogadósnál szálltak meg. Mivel azonban a vendégfogadásból élő házaspár kapzsi volt és meglátta, hogy a kis vendégeknél pénz van, megölték az alvó gyerekeket, s egy hústárolásra használt alacsony kádba tették tetemeiket. Minderről tudomást szerzett a püspök, és csodát téve, feltámasztotta a három gyereket. A gaztettet pedig meg akarta büntetni, de az elkövetők megbánták bűnüket, s a püspök el is tekintett a súlyos büntetéstől. A történet ránkmaradt, korabeli ábrázolásaiban a feltámadt gyerekek egy zömök kádból kukucskálnak ki. Ezt fejlesztette tovább a képzelet puttonnyá, amelyben a Mikulás kísérője, a krampusz a rossz gyermekeket büntetésük helyszínére szállította. Később a puttony a rosszakat szállító eszközből az ajándékokat rejtő alkalmatossággá változott.

A krampusz német nyelvterületről történt beszüremkedése jó ideig elválasztotta a jóságos Mikulástól a büntető igazságosztó szerepkörét. A középkorban a nebulók megfenyítésének eszköze a nyírfaseprű volt, így került a képbe a virgács. A krampusz a puttonyában viszi a gyermekeket, kezében virgáccsal, amellyel majd megveri őket.

Napjainkra már a Mikulásra maradt mindkét kellék, ezért ő hordja a puttonyt, persze gyerekeket visz benne, hanem ajándékot és virgácsot is. E két utóbbi pedig mára a piros Mikulás-csomagokban egyesül, mintegy figyelmeztetve a jó gyerekeket is arra, hogy ha rosszak lennének, annak következményei is volnának.

(Korunk krampuszai, a parkolócégek emberei is Mikulás csomagnak becézett, befizetendő csekkel súlyosbított értesítést raknak az autók szélvédőjére, de ennek csak piros színe emlékeztet a jóságos Mikulás csomagjaira. Bennük kizárólag büntetést találunk…).

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását