2024. május 5. - Györgyi

Burgenlandi magyarokat kutat

Burgenlandi magyar életsorsokat kutat évek óta Molnár Csilla, a soproni Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek pedagógiai karának adjunktusa. A levéltárak anyagából, a riportok sokaságából egy szociológiai mű kiadását tervezi.
2007. november 28. szerda 10:38 - Hírextra

- Elsősorban a burgenlandi magyarlakta falvak lakóinak azonosságtudata foglalkoztat -állítja a kutatónő. - A felsőpulyai (Oberpullendorf), alsóőri(Unterwart), felsőőri(Oberwart) és őriszigeti (Siget in der wart) emberekkel készítettem interjúkat, jártam a levéltárakat és számos dokumentumot gyűjtöttem.

Érdekes társadalmi folyamatokra és jelenségekre figyelt fel munkája során. Felsőpulyán például már a honfoglalás óta élnek magyarok. A nyolcvanas években az összlakosság egyharmada magyar anyanyelvű volt, de napjainkra húsz százalékra csökkent a számuk.

- A gyors fogyatkozás okát abban látom, hogy évtizedekig az anyaországtól nagyon elszigetelten éltek itt az emberek. A nagyszülők nemzedéke még beszél magyarul, de a középgeneráció már elfelejtette anyanyelvét. Némi reményt ad, hogy a vasfüggöny lehullása után újból élénkebb közeledés tapasztalható Magyarország és az itt lakók közössége között - bizakodik Molnár Csilla.

Az anyaországtól való elszigeteltségnek kedvező hatásai is voltak. Olyan archaikus tájnyelvet őrizhettek meg az itteniek, ami valódi érték és további kutatások alapját képezheti. Ugyanakkor régies, rendies és vallási alapú azonosságtudatuk is rendkívül erős. Az alsóőriek katolikusok, a felsőőriek reformátusok, míg az őriszigetiek evangélikusok, ami bizonyos elkülönüléshez vezetett. Ez pedig szokásaikban és hagyományaikban is visszatükröződik.

A kutatónő azt is vizsgálta, hogy az osztrák állam milyen törvényekkel segítette a kisebbség fennmaradását, kultúrájuk megőrzését. A legnagyobb változást az 1976-os népcsoporttörvény hozta magával. Ekkor ismerték el először etnikumként a trianoni békeszerződés következményeként 1921-ben elcsatolt országrész magyar kisebbségét. Ausztria uniós csatlakozása után ugyancsak pezsgőbbé vált a kulturális élet. Szép példa, hogy ma már az őrvidéki helységnévtáblák magyar felirattal is ellátottak.

Molnár Csilla csaknem egy évtizedes kutatómunkájának eredményeit egy szociológia jellegű kötetben szeretné közreadni. Ehhez azonban még a bécsi magyar közösség életének tüzetes vizsgálatára is szüksége van.
Kuntz Zoltán

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását