2024. április 29. - Péter

Jó a viszony a két ország között

Ausztria és Magyarország viszonya kifejezetten jó, a kétoldalú kapcsolatok "sugárzóan kék" egét még alkalmi viták sem tudják tartósan beárnyékolni - értékelte a helyzetet a két ország kormányának csütörtökön tartandó együttes ülése előtt Ausztria budapest
2007. november 28. szerda 09:00 - Hírextra

Az ülés várható témái közül Ferdinand Mayrhofer-Grünbühel kiemelte a schengeni övezet december 21-én történő kiterjesztését az EU 2004-ben belépett új tagállamaira. Ennek értelmében Ausztria keleti határain - így a magyar-osztrák határon is - megszűnik a személyforgalomban az útlevél-ellenőrzés; a gépkocsik megállás nélkül hajthatnak át a határátkelőkön. Az osztrák lakosság körében érezhetően erősödő biztonsági aggályokra való tekintettel azonban a Bundesheer - az osztrák hadsereg - erősen csökkentett mértékben ugyan, de átmenetileg folytatni fogja járőrtevékenységét a keleti határ menti térségekben. Ennek az a célja, hogy meggátolja a nyitott határral visszaélni szándékozó bűnöző elemek és illegális bevándorlók beszivárgását - mutatott rá a nagykövet.

(Hasonló készültség lép életbe Németországban is a cseh és a lengyel határhoz közeli sávban.)
A munkavállalók mozgásszabadsága kapcsán a nagykövet emlékeztetett: az osztrák munkaerőpiacot védő átmeneti intézkedések hatálya 2009. május 1-jén jár le. A keleti (közte a magyar) munkaerő szempontjából Ausztria, a magasabb munkabérek miatt, változatlanul vonzó. Csakhogy az osztrák munkanélküliségi ráta nem éppen alacsony (6,8 százalék), s emiatt a szakszervezetek nyomást fejtenek ki a bécsi kormányra, ellenezve az átmeneti intézkedések feloldását vagy akár csak lazítását is.

A kabinet ennek dacára azt tervezi, hogy 2008. január 1-jétől mintegy 50 további szakmában lehetővé teszi a keleti EU-tagországokból érkező kutatók és tudósok szabad elhelyezkedését.
Az elsősorban a helyi lakosságot bosszantó, a közös határ közelében megépíteni tervezett heiligenkreuzi szemétégetőről szólva Mayrhofer-Grünbühel úgy fogalmazott, hogy egyes magyar reakciók "roppant emocionálisak". Elismerte egyben, hogy a Rába ismételt habzása nyomán ez talán érthető is. Ugyanakkor azzal érvelt, hogy az égetőműre a térségben megépült ipari park energiaigénye miatt van szükség. A szemétégető bevizsgált és jól bevált technológiával üzemel, ráadásul több száz munkahelyet teremt a határ menti térségben - hangoztatta a nagykövet. Elsősorban helyi kapcsolatfelvételeket szorgalmazott, amelyek során a létesítmény pontos helyét illetően talán még adódhatnak megbeszélési lehetőségek.

Az MTI fölvetésére válaszolva az osztrák diplomata úgy vélte, a pozsonyi parlament őszi határozata nyomán ismét előtérbe került Benes-dekrétumok aligha fognak szerepelni a magyar-osztrák kormányülésen. Szerinte az Európai Unió amúgy sem tehet semmit ebben az ügyben, "a múlt felé fordulás pedig senkinek sem használ" - szögezte le. Minden országnak magának kell feldolgoznia a történelmét, külső vélemények ezt az elkerülhetetlen folyamatot csak lelassítanák - hangoztatta Ferdinand Mayrhofer-Grünbühel nagykövet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását