2024. április 26. - Ervin

Putyin és Krisztus palástja

A vasárnapi orosz parlamenti választások előtti napon, december 1-jén állítják ki a Megváltó Krisztus-székesegyházban azt a Krisztus palástjából származó ereklyét, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök a napokban adományozott az ortodox egyháznak.
2007. november 27. kedd 07:40 - Hírextra
Krisztus köpenyének darabkáját egy ezüst ereklyetartóban Vlagymir Putyin elnök adta át II. Alekszij pátriárkának egy egyházi ünnep alkalmából, amikor fogadta az ortodox egyház főméltóságait, s egyebek mellett a választásokról is beszélt velük. Az ereklyét az 1600-as évek elején Abbász perzsa sah zsákmányolta Grúziában, s 1624-ben felajánlotta, majd 1625-ben elküldte Mihail Romanov cárnak Moszkvába.

Az ortodox egyház közlése szerint a hívők december 2-án, éppen a választások napján emlékeznek a csodatévő Filaretre, Moszkva és egész Oroszország metropolitájára, akinek földi maradványai a Megváltó Krisztus-székesegyházban nyugszanak. A hagyományok szerint ezen a napon és előző este II. Alekszij metropolita ünnepi istentiszteletet tart a templomban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását