2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Lamperth reformhiányban szenved

A magyar gazdaság jelenlegi versenyképességi problémája az elmúlt 17 évben egymást követő kormányok közös felelőssége, mert elmulasztották végrehajtani a szükséges reformokat, például a nyugdíjrendszer és az egészségügy területén - jelentette ki Lamperth
2007. november 27. kedd 07:43 - Hírextra
Csupán a Horn-kormány volt az, amely hozzálátott egy nagy rendszer, a nyugdíjrendszer átalakításához, s ezen kívül a Medgyessy- és az első Gyurcsány-kormány indított el bizonyos átalakításokat - mondta a szocialista párt elnökségi tagja a Nagy párbeszéd című programsorozat keretében tartott lakossági fórumon.

A szociális és munkaügyi miniszter szerint Magyarországon "nem akaródzott őszintén szembenézni a valós problémákkal (...), hogy nem lehet többet elkölteni, mint amennyit megtermelünk".

Elosztani csak azt lehet, amit az adófizetők megtermelnek és beadnak a közösbe. Ha az állam többet költ, úgy járunk, mint az elmúlt időszakban, s ezermilliárdos adósságszolgálattal kell szembenéznünk - hangsúlyozta a politikus.

A helyzeten csak a pénzügyi stabilizációval, s azt követően reformokkal lehet javítani. "Akkor járunk el felelősen, ha gyerekeink, s unokáink érdekében ezeket a lépéseket megtesszük" - mondta Lamperth Mónika.

A reformok közül a miniszter a fekete foglalkoztatás elleni szigorúbb fellépést emelte ki: Magyarországon a becslések szerint négy-ötszázezer fő dolgozik feketén. Ez versenyelőnyt jelent a tisztességesen adót fizető vállalkozásokkal szemben, és igazságtalan a munkavállalók számára, akik nem szereznek táppénz-jogosultságot és szolgálati időt későbbi nyugdíjukhoz.

A szigorító intézkedéseknek - például a munkaügyi kérdésekben jogerősen elmarasztalt vállalkozásoknak a fejlesztési forrásokból történő kizárásának - már érződnek a kedvező hatásai - mondta a politikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását