2024. május 2. - Zsigmond

Nem félünk az újtól

A társadalom húsz százaléka hajlandó lenne újonnan megalakult pártra voksolni a következő parlamenti választásokon, de közülük csak keveseknek van elképzelése arról, hogy milyen is lenne a kívánatos politikai erő - áll a Medián Közvélemény- és Piackutató
2007. november 27. kedd 22:17 - Hírextra
A megkérdezettek 27 százaléka mondta azt, hogy a magyar politikában szükség lenne újabb pártokra, és 22 százalék tartotta elképzelhetőnek, hogy a következő választáson egy újonnan alakult pártra szavazzon, közöttük jelentős az értelmiségiek aránya. Azt azonban, hogy milyen ideológiát képviselő pártra szavazna a legszívesebben, negyven százalékuk nem tudta megmondani - adta hírül a Medián Intézet.

Az esetleges új pártok leginkább a már létezők szavazóit "csábíthatják el": az új szociáldemokrata párt potenciális támogatói (a teljes népesség 6 százaléka) a kormánypárti, az új jobbközép párt lehetséges hívei (5 százalék) a jelenlegi ellenzéki szavazók körében fordulnak elő az átlagot meghaladó arányban a Medián közlése szerint.

Az új politikai formációk iránti alacsony érdeklődést magyarázza, hogy a kelet-közép európai országok polgárai közül a magyarok kötődnek leginkább a pártokhoz, sok esetben még a nyugat-európai szavazókat is megelőzik a párthűség terén a 2004-es európai, és a 2006-os magyar adatok alapján - állította a közvélemény-kutató intézet.

A felmérést a Medián 2007. november 9-e és 13-a között készítette az ország felnőtt népességét reprezentáló 1.200 fő személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással korrigálták, így a minta jól tükrözi a szavazókorú lakosság véleményét településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását