2024. május 16. - Mózes, Botond

Harmadszor is újra kezdik a paksi atompert

Közérdekű adatok megismerésével kapcsolatban - példátlan módon - harmadszor is újra kell kezdeni azt a polgári pert, amelyben civil szervezetek a Paksi Atomerőmű 2003-ban súlyos üzemzavart szenvedett második blokkjának újraindítási körülméyeit firtatják.
2007. november 27. kedd 14:44 - Hírextra
A Paksi Atomerőmű kettes blokkja 2003. áprilisában szenvedett súlyos üzemzavart. 2004. augusztusában az Országos Atomenergia Hivatal engedélyezte az újraindítást. Ekkor fordult több civil szervezet, közöttük az Energia Klub, a Társaság a Szabadságjogokért, és a Védegylet az atomhatósághoz, hogy az engedély részleteit, mint közérdekű kornyezetvédelmi adatokat hozzák nyilvánosságra, de ezt az Atomenergia Hivatal megtagadta.

Az ezután kezdődött perben a Fővrosi Bíróság elutasította a civil szervezetek kérését, mondván, hogy a kért adatokat úgynevezett döntéselőkészítő iratok tartalmazzák. A Fővárosi Ítélőtábla ezt az ítéletet hatályon kívül helyezte, és új eljárásra kötelezte a Fővárosi Bíróságot. A megismételt eljárásban a Fővárosi Bíróság az adatok többségét tudmányos tartalmuk miatt védettnek találta. A civil szervezetek ismét fellebbeztek. Az ítélőtábla pedig kedden kihirdetett döntésében másodszor is úgy ítélte meg,hogy a Fővárosi Bíróság legutóbbi ítélete sem válaszol megfelelően arra a kérdésre, jogosan tagadta-e meg az Atomenergia Hivatal a civiliek kérését, ezért megint hatályon kívül helyezte a Fővárosi Bíróság ítéletét és az eljárás megismétlésére kötelezte azt. A döntés indolásakor Kizmanné dr. Oszkó Marianna bíró hangsúlyozta, példa nélküli, hogy egy közérdekű adat megismeréséért indított per így elhúzódjon.

Schiffer András, a TASZ jogi képviselője a tárgyalás után a Független Hírügynökségnek kiemelte, szomorú, hogy ebben a súlyos környezetvédelmi kérdéseket felvető ügyben, amely a törvény alapján soron kívüliséget élvez, egy állami hatóság, az Atomenergia Hivatal mindvégig a per elhúzására törekedett.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását