2024. április 30. - Katalin, Kitti

Gyermekeket dolgoztattak a svédek

Gyermekmunka alkalmazásával gyanúsítják a Hennes and Mauritz (H and M) svéd áruházláncot. A svéd televízió beszámolója szerint Üzbegisztánban gyerekek szedik a Bangladesben készülő ruhák anyagához szükséges gyapot egy részét.
2007. november 27. kedd 19:23 - Hírextra

Állítólag minden ősszel legkevesebb 450 000 gyereket kényszerítenek erre a munkára a közép-ázsiai országban. Közülük a legfiatalabbak még csak hét évesek - számoltak be emberjogi szervezetek a svéd televíziós műsorában.

A H and M szóvivője szerint már régóta ismeretes, hogy Üzbegisztánban gyermekeket foglalkoztatnak a gyapotszüretelésnél, de a cégnek nem áll módjában az áruszállítási láncot elejétől végéig ellenőrizni.

"A cég semmi esetre sem fogad el gyermekmunkát, de csak olyan vállalatok ellenőrzésére van lehetősége, amelyekkel közvetlen üzleti összeköttetésben áll, vagyis a szállítókat és azok beszállítóit.

Ezek a vállalatok nem nyersanyag előállítók, hanem csupán ruhadarabokat készítenek a "H and M" részére és valamennyi aláírta a magatartás kódexet, amely egyértelműen tiltja a gyermekmunkát. A gyapotszállítókkal nem állunk üzleti kapcsolatban" - mondta Annacarin Björne szóvivő.

A svéd televízió által elvégzett vizsgálódás szerint azonban a szállítási láncolat távolról sem olyan bonyolult, amint azt a cég állítja. A bangladesi szállítók ugyanis közvetlenül Üzbegisztánban vásárolják a gyapotot.

A Magyarországon is népszerű áruházlánc világszerte forgalmazza a Bangladesben készített ruházati cikkeket.

Üzbegisztán a világ egyik legnagyobb gyapot exportőre. Ezért a svéd cég nem az egyetlen, amely az ott végzett gyermekmunka problémájával szembesül. Björne szerint "a világon minden gyapottermelő érintett". A "H and M" egymaga nem képes megoldani a problémát. A cég nemzetközi szinten próbál tenni valamit és támogat olyan kezdeményezéseket, mint a vállalatok és nem kormányzati szervek összefogásából álló Better Cotton Initiative (BCI) nevű kezdeményezés, amely céljául tűzte ki a gyapottermesztés negatív szociális és ökológiai hatásainak csökkentését.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását