2024. április 27. - Zita

Európa mobilizálódik

Az EU állampolgárainak ötöde nem rendelkezik már vonalas telefon-előfizetéssel. Az unió statisztikai hivatala, az Eurostat legújabb jelentése szerint az európaiak 25 százaléka "vágta el" végleg a telefondrótot.
2007. november 27. kedd 19:31 - Hírextra

Az előző évben még csak 18 százalék gondolta, hogy elegendő számára a hordozható készülék is.

Mobil előfizetéssel 2005-ben száz lakosból immár 95 rendelkezett - összehasonlításképpen: alig tíz évvel ezelőtt, 1996-ban még csak nyolcan voltak. A felmérés felöleli az összes uniós országot, kivéve Bulgáriát és Romániát, amelyek csak ebben az évben csatlakoztak.

A kutatás szerint a csak mobilt használók többen vannak az új tagországok lakosai között - Csehországban 42 százalék, ugyanakkor Németországban 11. Ennek oka, hogy a szegényebb egykori szocialista országokban a vonalas hálózat eleve kevésbé volt kiépített, mint Nyugaton.

Ugyanakkor Finnországban is, a Nokia hazájában a lakosság 47 százaléka mondott le a vezetékes telefonjairól. A konkurens Ericsson birodalmában, Svédországban viszont gyakorlatilag nincs olyan, aki ne bízna még mindig földi szolgáltatójában.

Az 1996-os felméréshez képest a hagyományos telefon mindössze négy százalékos növekedést (44-ről 48 százalékra) könyvelhetett el magának.

A legtöbb mobil-előfizető Luxemburgban él (száz lakosra 158 mobil jut). Őket követi Litvánia 127, majd Olaszország 122 előfizetéssel.

A legbeszédesebb európai ország Ciprus, itt átlagban minden telefonáló napi hat percet tartja füléhez a kagylót. A legszűkszavúbbak - legalábbis távközlési téren - a lengyelek (1,3 perc) és a németek (1,6 perc)

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását