2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Andrássy kulturális út a határ mentén

Öt, egykor az Andrássy család tulajdonában volt kastély közös kulturális hasznosítására törekednek magyar és szlovák szakemberek. Az Európai Unió Interreg programja által támogatott egyéves munkát kedden nemzetközi konferenciával zárták Nyíregyházán.
2007. november 27. kedd 13:37 - Hírextra

Magyar részről Tiszadob és Monok, szlovák részről Betlér, Krasznahorka és Tőketerebes kastélyaira kitérve készült el az a tanulmány, amely feltárja a szlovák-magyar határon átnyúló lehetőségeket, azzal a céllal, hogy hosszabb távon az Andrássy kulturális út bekerüljön az európai kulturális utak körébe.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat szervezésében tartott konferencia előtt együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá az érintett kastélyok kezelői, csatlakozott hozzájuk az Andrássyak "ősi fészke", az erdélyi Csíkszentkirály önkormányzata, ahonnan a család 1575-ben a királyi Magyarországra költözött.

Elkészült egy magyar, szlovák és angol nyelvű turisztikai kiadvány, amely nemcsak a kastélyok bemutatását, hanem környezetük, történelmük leírását, továbbá a fejlesztési elképzeléseket is tartalmazza.

A konferencián erről is beszámoltak az előadók. Így szó volt arról, hogy a tiszadobi kastélyból kiköltözött a gyermekotthon, a sok tornyú épület turisztikai hasznosítását tervezik. Az idősebb Andrássy Gyula egykori osztrák-magyar külügyminiszter által a francia kastélyok mintájára készült épület nevezetessége a több mint száz éves buxusbokor-labirintus.

Monokon a barokk kastélyban egy, a történelmi örökséget bemutató, iskolabarát múzeumot szeretnének kialakítani.

Szlovák részen ma is múzeumként működik a betléri vadászkastély, amely az eredeti berendezés mellett 30 ezer kötetes könyvtáráról is nevezetes. Az 1994-es, igényes felújítás révén elnyerték az UNESCO Európa Nostra-díját.

Krasznahorka büszke vára ma az Andrássy család által összegyűjtött tárgyak múzeuma, a közelben van az Andrássy-mauzóleum, amely a világ minden részéből beszerzett márványmozaikokkal, müncheni művészek alkotásaival rendelkezik. Házasság révén került a család birtokába a tőketerebesi, klasszicista stílusban átépített kastély, amely jelenleg honismereti gyűjteményt mutat be, míg a szabad téren az Andrássyak által beszerzett mezőgazdasági gőzgépeket nézhetik meg a látogatók.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását