2024. május 4. - Mónika, Flórián

Napirend előtt a választásokról

A kormány, a Fidesz és az MDF képviselője is gratulált a romániai választáson mandátumot nyert új magyar európai parlamenti képviselőknek napirend előtt az Országgyűlésben.
2007. november 26. hétfő 17:22 - Hírextra

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a függetlenként bejutott Tőkés Lászlónak és a két képviselői mandátumot nyert Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek le kell ülnie tárgyalni egymással, hogy együtt képviseljék az erdélyi magyarság érdekeit Európában.

Az ellenzéki politikus hozzátette: a választás a magyarság kiemelkedő sikerét hozta, és ismét bebizonyosodott, hogy a magyarok képesek átlátni a megosztó szándékok felett, ha kell, határozottan kiállnak érdekeik mellett.

Úgy vélte, hogy a választás intő jel lehet a magyar politikusok számára is, hogy a szekértáborokon alapuló politika ideje lejárt, és olyan új politikára van szükség 2008-ban, amely a káros populizmus helyett higgadt párbeszéden és összefogáson alapul.

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke úgy fogalmazott: az EP-választáson a nemzeti önbecsülés győzött a kishitűség és az ehhez kapcsolódó széleskörű vádaskodás felett. Bebizonyosodott, hogy ugyan fontos az egység, de fontos a verseny is - tette hozzá.

Szerinte a választás az erdélyi magyarság bravúros győzelme és egyben a Székelyföld életerejének győzelme, valamint a nemzetpolitikai célok, a határon átívelő nemzetegyesítés, az önálló magyar egyetem, a nyelvhasználat, valamint a kulturális és területi autonómia célkitűzésének győzelme is.

Hangsúlyozta: a három mandátumot nyert képviselő lehetőséget kapott az önálló erdélyi magyar külpolitika megteremtésére, de mielőbb élni kell az erdélyi magyar politika megújításának esélyével is, mert jövőre Romániában országos és a helyhatósági választást is tartanak.

A fideszes politikus szerint a sikeres EP-választás a magyar kormány számára azt jelenti, hogy az erdélyi magyarság törekvéseit nyíltan fel kell vállalnia, és a továbbiakban nincs helye olyan fajta "okoskodásnak", mint a miniszterelnöké, amikor úgy érvelt, hogy az autonómia ügyét azért nem támogatja, mert az ártana a magyar kisebbség ügyének.

Horváthné Fekszi Márta külügyi államtitkár azt mondta: az EP-választással a másfél milliós romániai magyarság érdekérvényesítési lehetőséghez jutott Európában, közvetlenül felléphet esély- és jogegyenlőségének érdekében. Az államtitkár sok sikert és politikai egységet kívánt az új magyar képviselők munkájához, és megígérte, hogy ehhez a magyar kormány, valamint a magyar EP-képviselők minden támogatást megadnak.

Mint mondta, Tőkés László, Frunda György és Sógor Csaba egyaránt kiváló ember, akit a magyar kisebbségi közösség hiteles, szakmai politika felkészültség szempontjából is kiemelkedő személyiségnek tart.

Kiemelte: üdvözlik, hogy a román választók csak demokratikus européer erőket tüntettek ki bizalmukkal, és szélsőséges pártokat nem támogattak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását