2024. április 26. - Ervin

Magyar győzelem Erdélyben!

Az exit poll eredmények alapján az RMDSZ és Tőkés László is bejutott az Európai Parlamentbe. Mindehhez az kellett, hogy nagyon alacsony legyen a részvételi arány. A felmérések szerint az RMDSZ a szavazatok 6,3 százalékát érte el, és Tőkés László is elérte
2007. november 26. hétfő 07:28 - Pór Károly
A Realitatea hírtelevízió által az urnazárás után közzétett exit-poll adatok szerint a Demokrata Párt (PD) 31,5, a Szociáldemokrata Párt (PSD) 21,1, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) pedig 15,6 százalékot ért el. Utánuk következi a sorban a Liberális-Demokrata Párt (PLD) 6,9, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 6,2, az Új Generáció Pártja (PNG) 4,6, Tőkés László független jelölt 3,7, a Nagy-Románia Párt (PRM) 3,4, valamint a Konzervatív Párt (PC) 2,4 százalékkal. A Nemzeti Kezdeményezés Pártja (PIN) 1,6, a Keresztény-demokrata Nemzeti Parasztpárt 1,3, a Romák Pártja és a Zöld Párt pedig külön-külön 0,9 százalékot szerzett. Az előzetes eredmények alapján tehát a demokraták, a szociáldemokraták és a liberálisok érték el a legjobb eredményt a vasárnapi romániai európai parlamenti választásokon.

Az összes leadott szavazat több mint 9 százaléka jutott magyar jelöltekre, miközben a magyar választók aránya összesen csak 6,1 százalék az országban. Ennek oka többek között az lehet, hogy míg Románia egészét nézve a részvételi arány jóval 20 százalék alatt maradt (14 százalék környékén), addig Erdélyben ez a szám 40 százalékra volt tehető az első adatok alapján.



Az előzetes eredményekhez több magyar párt is gratulált.

Hock Zoltán az MDF részéről a következőket szögezte le pártja közleményében: "Óriási eredménynek tartjuk, hogy józanul döntöttek az erdélyi magyar választók: ismét bebizonyosodott, hogy a megosztó szándékokon képesek átlátni a magyarok, és amikor kell, határozottan kiállnak érdekeik mellett. Örülünk, hogy intézményes képviselete is lesz az erdélyi magyarságnak az Európai Parlamentben, hiszen az MDF testvérpártja, az RMDSZ is tagja lesz a néppárti frakciónak. Gratulálunk Tőkés Lászlónak, és bízunk abban, hogy ő is frakciótársunk lesz. Egyben bízunk abban is, hogy a nemzeti liberálisok képviseletében Csibi Magor is az Európai Parlament képviselője lesz".

Nyakó István, az MSZP szóvivője az MTI-nek vasárnap este elmondta: a Magyar Szocialista Párt üdvözli a romániai európai parlamenti választások első részeredményeit. „Amennyiben a szavazatszámlálás megerősíti az exit poll eredményeket, úgy a romániai magyar választók győzelmeként értékeljük a választáson elért sikert” - tette hozzá a szóvivő, aki azonban Tőkés Lászlót nem említette meg.

A Fidesz nevében Németh Zsolt, a Parlament Külügyi Bizottságának elnöke adott ki közleményt az MTI-nek, melyben leszögezi: "Győzött a nemzeti önbecsülés a politikai kicsinyhitűség felett, ami nyomasztóan kísérte végig a kampányt a határ mindkét oldalán. Gratulálunk az újonnan megválasztott EP-képviselőknek, akiknek feladata lesz, hogy megteremtsék az önálló erdélyi magyar külpolitikát, amivel másfél évtizede adósak vagyunk."

Érdekes megnézni, hogy mit nyilatkozott a választások előtt a hirextra.hu-nak a magyar szempontból főszereplőnek számító Markó-Tőkés duó, illetve, hogy mik voltak első nyilatkozataik az előzetes eredmények ismeretében.



Tőkés a nekünk adott interjújában (2007. 10. 08.) még arról beszélt, hogy az RMDSZ kampánycélokra használja fel a magyarság ügyét, és nyomást kell rájuk gyakorolni, hogy ne csak kávézgatni akarjanak Brüsszelben. Ehhez képest az előzetes eredmények tudatában már olyan alapértékekről beszélt, melyek mellé az RMDSZ is felsorakozott a véleménye szerint.
"Íme, az erdélyi magyarság felsorakozott az értékek mentén, és tudott választani" - mondta Tőkés, aki gratulált az RMDSZ-nek is. Tőkés szerint a Markó Béla vezette párt nagy mértékben átvette azokat a nemzeti stratégiai alapértékeket, amelyeket a Tőkést támogató erők is belefoglaltak programjukba. A magyarság ezzel az eredménnyel bizonyította, hogy nem konjunkturális politikai játékokra van szükség, hanem az európai értékek képviseletére. "Ez a demokrácia győzelme a magyar politikában, gyökeresen megváltoztatja a romániai magyar politikai és közéletet: új fejezet kezdődik" - hangoztatta Tőkés László.

Markó Béla, az oldalunkon november 18-án azt nyilatkozta, hogy Tőkés Lászlónak nincs esélye arra, hogy képviselhesse a magyarságot Brüsszelben, mert a szükséges szavaztokat csak az RMDSZ érheti el. Az előzetes eredmények tudatában viszont már azt mondta Markó, hogy, ha Tőkés hajlott volna a megegyezésre, akkor még nagyobb győzelmet is arathatott volna az RMDSZ.

Van tehát még civódás a felek között, de ami a lényeg: minden jel szerint lesz magyar képviselője (nem is egy) Brüsszelben a Romániában élő magyaroknak!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását