2024. április 19. - Emma

Magyar filmeket díjaztak

Bollók Csaba Iszka utazása című filmjéért a zsűri különdíját vehette át a spanyolországi Ourense-ben, Fliegauf Benedek Tejút című alkotása pedig elnyerte a barcelonai l,Alternativa fesztivál fődíját - tájékoztatta a Magyar Filmunió hétfőn az MTI-t.
2007. november 26. hétfő 12:45 - Hírextra

A spanyolországi Ourenseben megrendezett Független Film Fesztiválon Bollók Csaba személyesen vette át a nemzetközi zsűri különdíját Iszka utazása című rendezéséért szombaton este - közölte Papp Csaba Zoltán, a Magyar Filmunió munkatársa.

Hozzáfűzte, hogy a 12. alkalommal megrendezett seregszemle versenyprogramjában a világ minden tájáról szerepeltek "útkereső és provokatív filmek", a nemzetközi zsűri munkájában spanyol, kubai és portugál szakemberek vettek részt.

Beszámolt arról is, hogy a november 16-24. között tartott barcelonai l,Alternativa fesztivál fődíját Fliegauf Benedek Tejút című mozija nyerte el. A spanyol közönségnek nem ismeretlen Fliegauf munkássága, hiszen a fiatal rendező előző alkotásait - Rengeteg, Dealer - is meghívta és bemutatta a rangos filmművészeti fórum az elmúlt években - emlékeztetett Papp Csaba Zoltán.

Az Iszka utazása, amely a legjobb szerzői filmnek járó díjat kapta a 38. Magyar Filmszemlén, egy tizenkét éves lányról szól, aki az utcán éli az életét egy kelet-európai bányászvárosban. Vasat gyűjt, kéreget, ahogy ő mondja, "sok kicsi pénzzel" támogatja szüleit, akik rendszeresen elverik. Egy nap végleg elmegy otthonról, előbb egy árvaházba, majd emberkereskedők hálójába kerül. A filmben utcagyerekek játsszák a saját életükkel sokban megegyező történetet.

"A Tejút egy sajátos természetfilm, amiben nem zsiráfokat, pingvineket látunk, hanem embereket" - összegezte a Magyar Filmunió.

A rendező korábban azt írta munkájáról: "Ebben a filmben nincs város, nincs vidék, nincs politikai konfliktus, csak a bioszféra, az időtlen táj, és ezek a furcsa és titokzatos lények - azaz mi emberek (...). A Tejutat nézve talán sikerül olyan tudatállapotot teremteni, amely élőhelyünket annak láttatja velünk ami: egy csodálatos bolygó a végtelen űrben".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását