2024. április 29. - Péter

Bűnös orvosok

Az elsőfokon eljáró Szegedi Városi Bíróság hétfőn pénzbüntetéssel sújtotta a makói kórház három orvosát egy eszméletlenül az intézménybe került ittas férfi ellátásával kapcsolatban, akinek a halálát, mint azt a boncolás kimutatta, koponyasérülés és agyzúz
2007. november 26. hétfő 16:37 - Hírextra
A bíróság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek az orvosokat, az elsőrendű vádlottat 80 ezer, a másod- és harmadrendű vádlottakat pedig 132-132 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta.

Az ítélet szerint az 54 éves eszméletlen, erősen ittas férfit 2004. augusztus 22-én éjszaka egy makói presszó előtt eszméletlen állapotban a földön hanyatt fekve találták meg a mentősök, és a helyi kórházba szállították.

A belgyógyászati ambulancián az ügyeletes orvos, az elsőrendű vádlott vizsgálta meg és látta el a férfit, akinél alkoholmérgezést diagnosztizált, s ennek megfelelően kezelte. A beteg az intenzív osztályra került, ahol a másod- majd az ügyelet átadását követően a harmadrendű vádlott orvos látta el, intubálták, infúziót kapott, megfigyelték. A férfi eszméletlenségének okát ők is az alkoholmérgezésnek tulajdonították. Állapota a nap végére rosszabbodott, 23 óra környékén légzése és szívműködése leállt, s nem sikerült újraéleszteni.

A boncolási jegyzőkönyv alapján a férfi halálát esés következtében kialakult, a tarkótáj bal oldalán bekövetkezett többszörös törés miatt létrejött agyzúzódás, keményburok alatti vérzés, agytörzsi beékelődés okozta.

Juhász Zsuzsanna bíró indoklásában kifejtette, a férfit ellátó orvosok egyike sem rendelkezett a koponyasérülés lehetőségét kizáró vizsgálatok elvégzéséről - nem kezdeményeztek sem röntgen-, sem CT-vizsgálatot -, mivel nem gondoltak arra, hogy a beteg eszméletvesztését koponyaűri vérzés okozhatja. Így munkájuk során nem jártak el kellő körültekintéssel és gondossággal.

A bíróság döntését az ügyész elfogadta, a vádlottak és védőjük felmentés érdekében jelentett be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását