2024. május 6. - Ivett, Frida

Sokkolóan perverz regény a francia mestertől

Vérfertőzés, pedofília, kínzás tölti ki a legutóbbi évek legsokkolóbb regényét, amelynek szerzője, Alain Robbe-Grillet, a francia "új regény" nagy öregje, álnokul a Szentimentális regény címet adta, holott érzelmeknek nyomuk sincs benne.
2007. november 25. vasárnap 11:02 - Hírextra
Az augusztusban 85. életévét betöltött Robbe-Grillet már 1953-ban megjelent második regényével, a Radírokkal botrány okozott azáltal, hogy aprólékosan leírta a tárgyakat és szándékosan kifelejtette könyvéből az élőlényeket. Ma úgy tűnik, meg akarja mutatni, hogy nem vesztette el a provokáció iránti érzékét - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A Fayard kiadó a könyv megjelentetésénél nagy gonddal vigyázott arra, hogy ne sértse meg a kiskorúak és a finomabb lelkek érzékenységét. Minden példány celofánba csomagolva érkezett a boltokba, a lapok nincsenek felvágva, és egy szöveg figyelmezteti az olvasót: felnőtteknek szóló meséről van szó. Javasolja továbbá, hogy a lapok felvágásához ujj helyett papírvágó kést használjanak. Ironikus kommentárok jelentek meg az újságokban és blogokban e tanáccsal kapcsolatban.

A regény kerettörténete a következő: egy 14 éves lány apjával él és hál. Az apa különös nevelésben részesíti, arra kényszeríti, hogy meztelenül olvassa fel neki a 18. századi erotikus meséket. Ha hangsúlyozása nem helyes, fantáziadús büntetések következnek. A lány megtanulja a leckét és alkalmazza 13 éves prostituált barátnőjével szemben. A történeteknél botrányosabb, ahogy az író élvezettel leírja azokat.

Alain Robbe-Grillet-t 2004-ben beválasztották a Francia Akadémia "halhatatlanjai" közé. Ez azonban mindeddig papíron maradt, mert az író nem hajlandó megjelenni az akadémia kupolájában az ünnepélyes aktusra a hagyományos zöld öltözékben, karddal a kezében. Beszédét sem hajlandó előzetesen elolvastatni a testülettel, rögtönözni akar. A szabályok szerint ezenkívül méltatnia kellene elődét, de ő nem akar anekdotákat mesélni, annak ellenére, hogy az illető, Maurice Rheims művészettörténész-írót nagyon kedvelte.

Egy interjúban arra a megjegyzésre, hogy könyve milyen szörnyűségeket tartalmaz, azt felelte: csak irodalom az egész. "Az emberek egyre gyakrabban összecserélik a fantáziát a fantázia megvalósulásával. Holott pontosan az ellenkezője történik. Aki ír, az képes arra, hogy önmagát gyógyítsa. Kigyógyul perverziójából azzal, hogy leírja. Tézisemet alátámasztja Arisztotelész és a katarziselmélet. Az olvasó megtisztulhat szenvedélyeitől könyvem segítségével" - mondta Robbe-Grillet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását