2024. május 13. - Szervác, Imola

Az EU költségvetése segít

Az Európai Unió jövő évi költségvetése segít növelni a közösség súlyát a világban; a pénteken elfogadott büdzsé tartható lesz - mondta Kovács László, az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa szombaton az MTI-nek. "Az unió jövő évi költségvetése segíti
2007. november 25. vasárnap 06:46 - Hírextra

A biztos kiemelte: a péntek késő éjjel elfogadott költségvetés jól tükrözi az EU új hangsúlyait. Például a közös kül- és biztonságpolitika szükségképpen nagyobb figyelmet kell, hogy kapjon, mert növekszik az EU súlya a világban, és az állampolgárok azon elvárása is növekszik, hogy közösség befolyásolja a világ sorsát - fűzte hozzá.

Kovács László szerint az EU versenyképességét javítja majd, hogy minden korábbinál több pénz jut majd kutatásfejlesztésre. A globális versenyben elfoglalt pozíciót erősítheti egyebek mellett a műholdas Galileo-program is - tette hozzá.

A politikus hangsúlyozta: a mostanihoz hasonlóan minden uniós költségvetés kompromisszumok eredménye.

Brüsszelben pénteken késő éjjel született megállapodás az EU jövő évi költségvetéséről az Európai Parlament, a tagországok kormányait képviselő Európai Tanács, illetve az EU legfőbb végrehajtó szerve, az Európai Bizottság között.

Az éjszakába nyúló vita főként akörül folyt, hogy miként biztosítsák a Galileo műholdas helymeghatározó rendszer kifejlesztésének finanszírozását. Végül abban állapodtak meg, hogy 600 milliót szánnak jövőre a Galileóra a "versenyképesség a növekedésért és foglalkoztatásért" című költségvetési fejezeten belül. Ezen felül 1,6 milliárdot használnak fel 2013-ig bezárólag erre a célra a 2007-es költségvetés mezőgazdasági támogatási keretének fel nem használt pénzeiből, amit egyébként visszaosztottak volna a tagállamoknak. Végül 500 millió euró erejéig mozgósítják a tartalékalapot, ezzel teremtve elő az összesen szükséges 2,7 milliárdot.

Vitás kérdés volt még a pénzügyminiszteri tanácsülésen az EU közös kül- és biztonságpolitikájával kapcsolatos feladatok - nagyrészt a koszovói küldetés - költségeinek finanszírozása. E tekintetben végül is biztosították az eredeti előirányzatnál mintegy 70 millió euróval nagyobb, összesen 285 millió eurós keretet.

A végső megállapodás értelmében a 2008-as EU-költségvetés kifizetési előirányzata összesen 120,3 milliárd euró, ami a közösségi szinten számított bruttó nemzeti jövedelem több mint 0,956 százaléka.

A brüsszeli magyar állandó EU-képviselet MTI-hez eljutatott közleménye szerint a kompromisszumos csomag - érintetlenül hagyva a középtávú költségvetési terv főösszegét és prioritásait - az előzetes magyar pozícióval összhangban került kialakításra, és minden tekintetben megfelel Magyarország érdekeinek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását