2024. április 29. - Péter

Berlin sem úszta meg botrány nélkül az érettségit

Valóságos háború alakult ki péntekre Berlinben a városi hatóságok és több száz középiskola diákjai, illetve a szülők között. Az okot a főváros több mint 300 középiskolájában szerdán tartott matematika érettségi szolgáltatta.
2008. június 13. péntek 15:00 - Hírextra

Ezután a berlini szenátus meglehetős könyörtelenséggel elhatározta, hogy a matematika érettségit a főváros 346 középiskolájában - 28 ezer berlini diák számára - június 23-án megismétlik. Ezzel párhuzamosan a szenátus feljelentést tett a tételeket kiszivárogtató ismeretlen tettes ellen, s a rendőrség megkezdte a nyomozást.

Jürgen Zöllner, az önálló tartománynak számító német főváros oktatási minisztere egy pénteki nyilatkozatban azt hangoztatta: a hatóságoknak abból kell kiindulniuk, hogy a diákok egy része "túlzottan" is felkészülhetett a vizsgára. A szociáldemokrata Zöllner elismerte, hogy a kiszivárogtatás csatornájáról egyelőre sejtelmük sincs, így nem lehet tudni, vajon a tételeket közvetlenül az érettségi előtt bocsátották áruba, vagy már korábban nyilvánosságra kerültek.

A berlini törvényhozás ellenzéki frakciói élükön a konzervatív CDU-val úgy vélték, hogy a botrányban a pedagógusok is érintettek, mivel érdekeltek abban, hogy lehetőség szerint eltussolják az iskoláikban uralkodó katasztrofális helyzetet, a pedagógia hiányosságait.

A szülők egyesülete ugyanakkor a leghatározottabban elutasította az érettségi megismétlését. Az egyesület azzal érvelt, hogy a tételek idő előtti nyilvánosságra kerülése a szenátusi oktatási hatóságok bűne, s ezért - úgymond - nem büntethetők a diákok. A szülők követelték annak megvizsgálását, vajon a szenátus elrendelheti-e az érettségi megismétlését.

Hasonló felháborodással fogadták a döntést azok a diákok is, akik - mint fogalmaztak - nem tartoznak a csalók táborába. Felháborítóník tartják, hogy ismét kitennék őket a vizsgai stressznek, miközben egyáltalán nem "sumákoltak". Az interneten keresztül tiltakozó akciót hirdettek, ennek keretében pedig tüntetést a berlini városháza elé.

Értesülések szerint a matematika érettségi előtt egyes helyeken 10-15 euróért (2500-3700 forint)lehetett hozzájutni a tételekhez. De csak a feladatokhoz, a megoldásokhoz állítólag nem.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását