2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Víz alatti kulturális örökség

Meg kell őrizni a vízalatti világörökséget - hangsúlyozza az UNESCO, az ENSZ nevelésügyi, kulturális és tudományos szervezete Párizsban kiadott felhívásában, amelyben a kincsvadászok és a tengeralatti bányászat által támasztott növekvő veszélyre is felhív
2007. november 24. szombat 07:01 - Hírextra
A hajóroncsok és más vízalatti (tengeri és édesvízi) kulturális kincsek számára mind nagyobb veszélyt jelent a víz alatti technológia fejlődése, aminek eredményeként ma már el lehet érni olyan régészeti-kulturális értékeket, amelyek évszázadokon át háborítatlanul hevertek a mélyben - hívja fel az érintettek figyelmét az UNESCO.

A szöveget Francoise Riviere, a szervezet kulturális igazgatóhelyettese ismertette a szervezet párizsi székházában rendezett sajtóértekezleten.

Riviere asszony kifejezte reményét, hogy még az év vége előtt hatályba lép a vízalatti kulturális örökség védelméről szóló nemzetközi egyezmény. Ahhez az szükséges, hogy addig 20 aláíró ország ratifikálja, ami valószínűnek tűnik. Az egyezmény a földi kulturális örökségről szóló konvencióhoz hasonlóan tartalmazza az e kincsek védelmében követendő eljárásokat, követelményeket.

A fontos elvek közé tartozik, hogy a leleteket lehetőleg helyben kell megőrizni, esetleg vízalatti múzeumok létesítésével. A megállapodás tiltja a vízalatti kulturális örökség kereskedelmi célú kiaknázását, ami, jegyezte meg az igazgatóhelyettes, "igen fontos pont a kincsvadászok özönével szemben".

A nemzetközi egyezmény jelentős joghézagot szüntet meg, kötelezővé téve a lelőhelyek védelmét és azt, hogy csak a vízalatti régészet szakértői tárhassák fel azokat - a szabályozás hiánya eddig elősegítette a tiltott kereskedelmet, a leletek kifosztását, a titkos ásatásokat. Francoise Riviere asszony azonban hozzátette, hogy a megállapodás nem szabályozza a tulajdonjogot.
Spanyolország és Portugália, amelyek számára a megállapodás eszközt jelent a partjaik körül elsüllyedt armadák megőrzésére, az elsők között iktatták törvénybe a megállapodást, viszont Franciaország és az Egyesült Államok - jegyezte meg az UNESCO illetékese - "még csak alá sem írták".

Az UNESCO becslése szerint az óceánok mélyén mintegy 3 millió hajóroncs nyugszik, de az egyezmény kiterjed az olyan vízalatti régészeti emlékekre is, mint amilyenek az alexandriai öbölben találhatók. Az egyiptomi várossal szemben fekvő Pharosz szigeten állt a híres világítótorony, az ókori világ hetedik csodája, amelyet földrengések döntöttek romba - és a mélybe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását