2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Megalakult az Imre Samu Nyelvi Intézet

A Magyar Tudományos Akadémiával együttműködő határon túli magyar nyelvi kutatóintézetek hálózatához csatlakozva megalakult az Imre Samu Nyelvi Intézet, amely az alsóőri (Unterwart) Magyar Média és Információs Központ - Ungarisches Medien- und Informations
2007. november 23. péntek 17:23 - Hírextra

Az ausztriai, szlovéniai és horvátországi régióra kiterjedő, a felsőőri (Oberwart) születésű Imre Samu nyelvészről, akadémikusról (1917-1990) elnevezett szervezet pénteken, az alsóőri Öreg Iskolában tartotta bemutatkozó rendezvényét.

Az intézet (ISNYI) nyelvtudományi feladatok ellátására jött létre, és a burgenlandi székhelyű, 2000-ben életre hívott UMIZ szakbizottságaként tevékenykedik majd. Egyszersmind olyan autonóm, saját döntési jogkörrel is rendelkező szervezet, amely magában foglalja Ausztria, Szlovénia és Horvátország - régiós alelnökök által vezetett - magyarnyelvi intézeteit és velük együttműködve alakítja ki stratégiáját.

Interregionális központként az ISNYI nemcsak az egyes autonóm régiók kutatásait ösztönzi és támogatja, hanem a nyelvi irodák hálózatával közös, határokon átnyúló munkák végzésében is részt vesz. Ugyancsak feladatának tekinti a közös európai célkitűzések megvalósítását.

Tudományos munkájával az intézet szeretné felhívni a figyelmet a kultúrák és nyelvek egyesítő erejére, a nyelvi sokszínűség ápolásának és megőrzésének fontosságára - tehát arra az értékre, amely szerves részét képezi a térség kulturális örökségének.

Tevékenységi körében tartozik egyebek között nyelvi adatbázisok kiépítése, oktatás és továbbképzés, könyvtárgyarapítás, kutatásszervezés és szakértői tevékenység, a három régió veszélyeztetett helyzetben lévő magyar nyelvének élőnyelvi dokumentálása, a kutatási eredmények megjelentetése szakfolyóiratokban, tudományos konferenciák szervezése.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását