2024. május 3. - Tímea, Irma

Küzdelem a világbajnokságra

Európán kívül már minden kontinensen megkezdődtek a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság selejtezőjének küzdelmei, melyek végén a 199 országból - miután a házigazda helye biztos - 31 vehet részt a tornán.
2007. november 23. péntek 14:00 - Hírextra
A legtöbben Európából vívhatják ki az indulási jogot, szám szerint 13-an. A kontinentális selejtezők vasárnap sorra kerülő sorsolásán az 53 válogatottat kilenc csoportba - nyolc hat- és egy ötcsapatosba - osztják be, s ezekből a csoportelsők biztosan kijutnak a vb-re. A nyolc legjobb másodikból négy párt alakítanak ki, s a párharcok győztesei csatlakoznak a kilenc elsőhöz.

Afrikában négy szakaszból áll a selejtező, s az utolsóban az 50 országból csupán a 20 legjobb lesz érdekelt. Itt öt kvartettet alakítanak ki, s a győztesek utazhatnak a Dél-afrikai Köztársaságba.
Ázsiában 41 ország legjobbjai küzdenek meg négy és fél helyért. Itt szintén négy kör után dől el a vb-résztvevők kiléte. A negyedik szakaszban a tíz legjobb két kvintettbe kerül, s végül az elsők és másodikok kvalifikálják magukat. A csoportharmadikok ugyanakkor még megküzdenek egymással, s a győztes meccselhet Óceánia képviselőjével a vb-helyért.

Óceániában 10 válogatott kezdte meg a versengést, hogy három kör után a legjobb összecsaphasson Ázsia ötödikjével.

Az Észak- és Közép-Amerikát tömörítő CONCACAF zónában három és fél hely kiadó. Itt 35 csapat vágott neki a sorozatnak, amely négy szakaszból áll. Az utolsóban már csak hat együttes lesz érintett, s ebből a hatból az első három jut ki a világbajnokságra, míg a negyedik a dél-amerikai zóna ötödikjével vívhat két meccset a vb-részvételért.

Dél-Amerikában tíz csapat 18 fordulós küzdelemben dönt. Az első négy automatikusan utazhat a tornára, az ötödik pedig a CONCACAF-negyedikkel játszik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását