2024. április 20. - Tivadar

Fődíjas a Kászon gyöngye

A Kászon gyöngye című film kapta a félmillió forinttal járó fődíjat a Kistérségi és Kisközösségi Televíziók VIII. filmszemléjén, amelynek a Lakiteleki Népfőiskola adott otthont - a pénteken véget ért filmes verseny eredményéről a lakiteleki Népfőiskola Al
2007. november 23. péntek 20:00 - Hírextra

A háromnapos szemlét a Lakiteleki Népfőiskola, a Szent István Egyetem és a Dunaversitas Egyesület Radványi Géza, Kossuth-díjas filmrendező emlékére, közösen rendezte meg, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) támogatásával.

A versenyre krónika, korkép, művelődés, portré, fikciós műsor és játékfilm kategóriában lehetett nevezni. A szemlére Magyarországról és a határon túlról összesen 108 nevezés érkezett. Az előzsűri döntése alapján a versenyprogramba 35 alkotás került be.

A zsűri elnöke Sára Sándor, Kossuth-díjas filmrendező, a Magyar Mozgókép Mestere volt. A jövő évi filmszemlét Sára Sándor tiszteletére rendezik meg, az alkotó 75. születésnapja alkalmából.
Az ez évi fődíjas alkotás, a Kászon gyöngye egy 68 éves erdélyi asszonyt mutat be. Ő az utolsó, aki a faluból feljár a hegyekbe a híres borvízért, a Kászon gyöngyéért. A 2007-ben készült, 15 perces filmet B. Nagy Tibor rendezte.

A zsűri 300 ezer forintos Műhely-díját a Rex Video Stúdió (Románia) és a Cinema Filmműhely (Szerbia) alkotócsoportja kapta.

A testület két alkotásnak egyenként 200 ezer forintos elismerést ítélt oda. Emellett 100 ezer forintos különdíjakat is kiosztott, ezek közül egyet-egyet a Magyar Nemzet, a Hír Televízió, a Magyar Televízió, illetve a Duna Televízió javaslatára. Különdíjat ítélt oda az Echo TV és a Heti Válasz című lap, a Magyar Hírlap hétvégi pihenésre szóló utalványt ajánlott fel. Több oktatási intézmény és nyugdíjas klub is támogatta a filmszemlén szerepelt alkotásokat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását