2024. május 18. - Erik, Alexandra

Felfüggesztették Pakisztán tagságát

Felfüggesztették Pakisztán tagságát a Brit Nemzetközösségben, mert Pervez Musaraff elnök nem oldotta fel az országban a november elején bevezetett szükségállapotot. A szervezet főtitkára, Don McKimmon a döntés ismertetésekor elmondta, a Nagy-Britanniát és
2007. november 23. péntek 08:15 - Hírextra
Az ausztrál külügyminiszter, Alexander Downer szerint a döntés csak szimbolikus jelentőségű.

Csütörtök délelőtt a pakisztáni legfelső bíróság az utolsó kifogást is elutasította, ami Pervez Musarraf elnök újraválasztásával kapcsolatban felmerült. A döntéssel Musarraf újraválasztása hivatalossá vált.
Az elnökválasztással kapcsolatos kifogások közül ötöt már hétfőn elutasított az új legfelső bíróság. Musarraf akkor biztosíthatja újabb öt évre szóló mandátumát, ha korábbi ígéretének megfelelően, napokon belül lemond a katonai főparancsnoki posztjáról.

Musarraf október 6-án megnyerte az elnökválasztást, de az eredményt hivatalosan nem hirdették ki, amíg a legfelső bíróság nem döntött a szavazás érvényességét megkérdőjelező panaszokról. Az elnök november 3-án szükségállapotot vezetett be, aminek része volt, hogy menesztette a legfelső bíróság bíráit, köztük egyik fő kritikusát.

Az új bírákat Musarraf személyesen válogatta ki, így biztosítva a számára kedvező döntést. Sokan azt is állították, hogy a szükségállapot bevezetésének az volt az egyetlen célja, hogy lecserélje a bírói testületet. Musarraf a növekvő terror-fenyegetettségre hivatkozott a rendkívüli állapot kihirdetésekor.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását