2024. április 25. - Márk

Áttörés az immunológiában

A csontvelőbe ültetett őssejtek segítségével amerikai tudósok egereket tettek képessé saját immunrendszerük újjáépítésére. Az amerikai Science című tudományos folyóiratban számoltak be a Stanford Egyetem orvosi fakultásának kutatói eredményeikről, amelye
2007. november 23. péntek 11:32 - Hírextra
"Mindenkit figyelmeztetnék, hogy a kutatás még csak kezdeti szakaszában jár, semmi nem bizonyítja, hogy az egerekben lejátszódó folyamat az ember esetében is működik" - figyelmeztet a cikk egyik szerzője, Irving Weissman.

Számos betegség gyökerében megtalálható az immunrendszer helytelen működése, például a szklerózis multiplex vagy a cukorbetegség kialakulásakor az védekezőrendszer a szervezet bizonyos részeit egyszerre külső ellenségként kezeli, ezért leépíti.

A sejt szintjén történő terápiával a megváltozott, kóros működésű immunrendszer egyszerűen egészségesre "cserélhető". Ezt már alkalmazza is a tudomány, például a leukémiák bizonyos típusainál. Mielőtt azonban az új sejteket beültetnék, a régi, beteg rendszert fel kell számolni. Erre ma egyetlen módszer létezik, a szervezetet rendkívül megterhelő sugárkezelés.

Az amerikai kutatóorvosok felfedezése abban áll, hogy a régi védekezőrendszer "kimustrálását" egy speciális antitesttel (az ACK2 elnevezésűvel) végezték el a kísérleti egerekben. Az - egyéként jelenleg számos egérirtó hatóanyagaként használt - ACK2 a vérképzőrendszer őssejtjeit blokkolja.

Ezek után ültették be az egerek csontvelőjébe az új őssejteket, amelyek új immunrendszert építettek ki az állatokban. Ha az eljárás sikeres lenne az embernél is, akkor megnyílna az út számos, immunrendszert érintő betegség kezeléséhez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását