2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Vádemelés hűtlen kezelés miatt

Hűtlen kezelés bűntette miatt vádemelést javasol a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az azóta már megszűnt Országos Gyógyintézeti Központ (OGYK) volt főigazgató-helyette ellen - közölte Hegyes Sándor, az ügy előadója az MTI-vel.
2007. november 22. csütörtök 08:40 - Hírextra

A volt főigazgató-helyettes ellen az intézet korábbi főigazgatójának feljelentése alapján indított nyomozást a rendőrség - emlékeztetett a rendőr őrnagy.

A nyomozás során a rendőrök megállapították, hogy a főigazgató-helyettes még 2002-ben szerződést kötött egy céggel az OGYK közbeszerzési szerződéseinek lebonyolítására, holott a tenderek nagyságrendje miatt magát a céget is közbeszerzési eljárás formájában kellett volna kiválasztani. A szerződést ennek ellenére a következő két évben is meghosszabbították.

Az NNI nyomozói szerint a főigazgató-helyettes 2002. évi kinevezésétől kezdve súlyosan megszegte a közbeszerzésről, az államháztartásról és a számvitelről szóló törvényeket, valamint az államháztartás működési rendjéről szóló kormányrendeletet és az OGYK belső utasításait azzal, hogy a tendereket lebonyolító cég szerződéseinek megkötése és számláinak kifizetése során hatáskörét túllépve vállalt kötelezettségeket, és a főigazgatói kontroll megkerülése érdekében a kifizetéseket szándékosan kisebb részletekre osztotta fel.

Az OGYK működtetése alatt álló, gerincgyógyászati intézmény üzemeltetési jogának bérbeadásának vizsgálatakor a közbeszerzést lebonyolító cég tulajdonosa és a főigazgató-helyettes abban állapodtak meg, hogy a társaság által készített 29 oldalas tenderanyag megbízási díja 66,5 millió forint legyen. Ebből 42,5 millió forintot ki is fizettek kisebb részletekben, a további kifizetést azonban a főigazgató leállította. Szakértő szerint így is 20 millió forinttal fizettek ki többet a tendert bonyolító cégnek, mint amennyi a korábbi keretszerződés alapján járt volna.

Az ügyben a rendőrség az iratokat vádemelési javaslattal küldte meg a Budapesti IV-XV. kerületi ügyészségnek.

Rácz Jenő korábbi egészségügyi miniszter 2006 januárjában jelentette be, hogy az Egészségügyi Minisztérium fegyelmi eljárást kezdeményezett az OGYK gazdasági igazgatója ellen és az eljárás idejére felmentette őt a munkavégzés alól.

Az akkori tárcavezető azt közölte: " rutinellenőrzést folytattunk az OGYK-ban, az ellenőrzés során olyan megállapításokat jelentettek számunkra, amelyek további vizsgálatokat generáltak".


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását