2024. április 26. - Ervin

Műanyagszatyor-tilalom

San Francisco kaliforniai metropolis - elsőként az amerikai városok közül - megtiltotta műanyag bevásárlószatyrok használatát szupermarketjeiben. A nagy élelmiszeráruházak keddtől csak textilből, papírból és más, biológiailag lebomló anyagból készült zacs
2007. november 22. csütörtök 07:58 - Hírextra

Csak a kis üzleteknek nem kötelező betartani a szigorú előírásokat, amelyeket a városi tanács tavasszal határozott el. A városnak az a szándéka, hogy csökkentse a műanyaghulladék miatt fenyegető környezeti katasztrófa veszélyét. Az eldobott zacskók egyrészt növelték a szeméthalmazokat, másrészt szennyezték a tengereket.

Csak San Franciscóban 180 millió műanyag zacskót osztottak szét tavaly a szupermarketek vásárlóinak. Sarah Hillman kedden magával vitte bevásárláshoz saját textilzacskóját az Andronicos szupermarketbe. "Fogalmam sem volt róla, hogy a mai nappal kezdődik a műanyagzacskó-tilalom" - mondta a fiatal édesanya a dpa német hírügynökségnek. Ő már tavaly átállt textilszatyrok használatára. "Ma még sokan kértek műanyagzacskókat és keserűen reagáltak arra, hogy csak papírzacskót kaphatnak" - mondta egy fiatal eladó, aki a kasszánál segít a vásárlóknak becsomagolni. Neki az a véleménye, hogy "hosszú távon jó ötlet, de az átállás meglehetős tehertétel és sokaknak nehezen fog menni".

San Francisco illatszer-áruházainak hat hónapon belül kell műanyagról papírra váltaniuk. A rendelkezés ellen vétőket száz dollár pénzbüntetéssel sújtják, de visszaesőknél akár 500 dollárt is kiszabhatnak.

Ross Mikarimi városi tanácsos nyújtotta be a törvényjavaslatot, miután nem sikerült elfogadtatni a műanyagzacskók használatának önkéntes csökkentését. Az új rendelkezéssel a város közvetett módon meg akar takarítani 1,7 millió liter olajat és évi 1,4 tonna műanyagszemetet. Emellett reméli még, hogy a kezdeményezés más közösségekre is ösztönző hatással lesz. Egy szomszédos város, Oakland máris elhatározta a példa követését.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását