2024. április 30. - Katalin, Kitti

Liszt-emlékév lesz

Nemzetközi műhelytanácskozást tartanak a 2011-es Liszt-bicentenárium előkészítéseképpen december 1-jén és 2-án Budapesten - közölték a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón, a fővárosban.
2007. november 22. csütörtök 19:00 - Hírextra
A workshopnak a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) zenetudományi intézete, illetve a Régi Zeneakadémia, a Liszt Emlékmúzeum és Kutatóközpont épülete ad helyet.

A Németországban megrendezett magyar kulturális évad, az Ungarischer Akzent (UA) számos olyan szakmai kapcsolatokat élénkített föl, amely a kulturális intézményrendszer kétoldalú és regionális együttműködésének hosszú távú fejlesztését teszi lehetővé. Ennek kiemelkedő példája az a kapcsolategyüttes, amelyet a Balassi Intézet és az UA-programiroda munkatársai építettek ki a bicentenárium méltó megünneplése érdekében.

Klenjánszky Tamás, a Balassi Intézet művészeti szaktanácsadója elmondta, hogy elfogadva a kritikákat, amelyek a Bartók- és a Kodály-emlékév késedelmes szervezése miatt érték a programfelelősöket, most időben elkezdték az előkészítést. Ezt a célt szolgálja a kétnapos műhelytanácskozás, amelyre nem elsősorban zenetudósokat hívtak meg, bár Liszt Ferenc (1811-1996) zeneszerző életművének legnevesebb kutatói itt lesznek, hanem például fesztiválok vezetőit.

Hangsúlyozta: a visszajelentkező levelek alapján elmondható, hogy semmiféle árnyék, féltékenység nem vetül sem a workshopra, sem azokra a tervekre, amelyeket eddig fölvetettek.
Meghívták Nike Wagnert, aki legalább annyira tartja magát Liszt-leszármazottnak, mint Wagner-utódnak. Sajnos a tanácskozásra nem jön Budapestre, mert Berlinben a Collegium Hungaricum megnyitásán vesz részt. Azonban ideutazik a helyettese, aki a weimari Pelerinage Fesztivált képviseli, amelynek Schiff András és Várjon Dénes személyében visszatérő magyar fellépői vannak.

Az Európai Fesztiválok Szövetségének elnöke is jelen lesz a konferencián. Olyan személyiségek is jelezték részvételüket, akik a 2009-es Haydn-bicenternárium szervezésében is érdekeltek. Klenjánszky Tamás véleménye szerint ez segítheti a magyar előkészületeket, amelyek késni látszanak.

A nehézségekről is szó esett. Így például arról, hogy 2011-ben esedékes a következő nemzetközi Liszt-zongoraverseny, s azzal egy időben zajlik a magasabb díjazású utrechti (Hollandia). Az UA-programiroda célja, hogy megkeressék a kapcsolatot az utóbbi esemény szervezőivel és a többi versennyel, s a rendezvényeket a presztízs sérülése nélkül, esetleg közös csúcsdöntő szervezésével bonyolítsák le.

A workshop szervezői remélik, hogy 2011 őszére valóban befejeződik a Zeneakadémia rekonstrukciója, s az épület helyet adhat egy ilyen, nagyszabású eseménynek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását