2024. április 25. - Márk

Jogosak az ellenzék aggályai?

Jogosak az ellenzék aggályai a közpénzügyi törvénycsomaggal kapcsolatban - véli az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke. Kovács Árpád jónak nevezte a Fidesz javaslatát a háromfős költségvetési tanácsról, a kormány által javasolt költségvetési hivatalról viszo
2007. november 22. csütörtök 20:26 - Hírextra
Az ellenzéki kritika annyiban jogos az ÁSZ elnöke szerint, hogy a költségvetési hivatalnak az intézkedési jogosultsága és beavatkozási lehetősége korlátozottabb ahhoz képest, ami az eredeti elképzelésekben szerepelt. Kovács Árpád ugyanakkor az ellenzéki és a kormány elképzelését is járható útnak tartaná, de megfogalmazása szerint félrecsúszott a kommunikáció ebben az ügyben. A hivatal nem ellenőrző szervezet lesz, hanem egy makrogazdasági elemző testület, amely figyelmeztetne a józanságra. A hivatal felállítása az ÁSZ kapacitásának 10 százalékát érintené - tette hozzá.

Kovács Árpád szerint megközelítésbeli különbség van az ÁSZ és a szabályozást kidolgozó Pénzügyminisztérium között. A számvevőszék először a törvénycsomaghoz kapcsolódó szabályokat dolgozná ki, és csak ezután gondolkodna el azon, milyen intézményeket lehetne ehhez hozzárendelni.

Elkészült a költségvetési tervezésről és a hozzá kapcsolódó felelősségről szóló szabályozás, valamint a költségvetési hivatal felállításának terve, de nem született meg ehhez az Alkotmánynak egy komplexebb módosítása. A kormány azt venné bele az alaptörvénybe, hogy olyan gazdálkodást kell folytatni, ami az ország pénzügyi biztonságát szolgálja. Ennél azonban az ÁSZ egy részéletesebb szabályozást tartana kívánatosnak - közölte a számvevőszék elnöke. Kovács Árpád szerint szükség lenne egy "státusztörvényre" is, amely meghatározná a különböző költségvetési intézmények gazdálkodását.

A jelenlegi szabályozási elképzelések nem kezelik megfelelően az önkormányzatok eladósodásának kérdését - véli az ÁSZ elnöke, aki szerint kulturált fékeket kellene beépíteni a helyhatóságok gazdálkodásába. Az önkormányzatok számviteli szinten sem hajlandóak elválasztani az állami feladatok ellátására fordított pénzeket a saját maguk által elhatározott feladatoktól, ez pedig komoly problémákat okoz évek óta - mondta.

Az Országgyűlésben várhatóan december 5-én kezdődik a vita a törvénycsomagról, amelyet március végén fogadhatnak el. Ekkor állhat fel a költségvetési hivatal, az első makrogazdasági tanulmányt pedig jövőre készíthetnék el - mondta Kovács Árpád.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását